poniedziałek, 8 września 2014

Zupa z mieszanych grzybów leśnych z nutą jałowca na wywarze z dziczyzny


Takie rzeczy tylko w lesie i tylko we wrześniu! Ciepłe noce i trochę deszczu, to właśnie przepis na urodzaj grzybowy. Konsystentny rosół z dziczyzny lub wołowiny i miska mieszanych grzybów leśnych, to z kolei przepis na tę aromatyczną, sezonową zupę. A więc, do lasu! Darz bór!


Składniki (4-6 porcji):
1/2 kg mięsa z dziczyzny z kością  (może być też wołowina)
pęczek włoszczyzny
5-7 ziaren jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
1 cebula
500-700g mieszanych grzybów (podgrzybki, borowiki, kurki, kozaki itp.)
2 duże ziemniaki
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
4 łyżki kwaśnej śmietany
posiekana natka pietruszki
pieprz z młynka

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj mięso, gotuj kilkanaście minut na średnim ogniu zdejmując szumowiny. 
  2. Dodaj oczyszczoną i obraną włoszczyznę, wszystkie przyprawy, łyżeczkę soli i gotuj nadal na małym ogniu.
  3. Cebulę zrumień na płycie na brązowo bez obierania, dodaj do rosołu i dalej gotuj. Rosół powinien gotować się długo, nawet 2 godziny, żeby mięso oddało do niego wszystkie smaki.
  4. Grzyby oczyść, pokrój na kawałki (kurki mogą pozostać w całości).
  5. Na patelni podgrzej masło, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, zeszklij go, dodaj grzyby i smaż, az nabiorą lekko złotego koloru.
  6. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  7. Ok. 20 minut przed końcem gotowania do rosołu dodaj pokrojone ziemniaki oraz grzyby z patelni. Po 20 minutach dalszego gotowania wyjmij mięso, a po oczyszczeniu z kostek i tłuszczu pokrój je na kawałki i dodaj z powrotem do zupy. Zupę dopraw solą, jeśli tego wymaga. A teraz wytrzymaj do jutra, bo zupa najlepsza jest na drugi dzień...
  8. Przed podaniem każdą porcję zupy udekoruj kleksem z kwaśnej śmietany, posyp posiekaną natką i pieprzem z młynka.