sobota, 4 października 2014

Pieczona jagnięcina po grecku z bakłażanem i pomidorami




Składniki (3 porcje):
1 bakłażan
2 ząbki czosnku
1 cebula
6 mięsistych pomidorów (użyłam żółtych i czerwonych gatunku lima) lub puszka krojonych pomidorów
kilka gałązek świeżego oregano
gałązka rozmarynu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
garść czarnych oliwek bez pestek
1 kg (3 porcje) jagnięciny z kością (użyłam karkówki jagnięcej)
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  1. Bakłażan pokrój w grubą kostkę, posyp solą i odstaw na sicie, aby puścił gorzki sok. Po godzinie opłucz zimną wodą i odciśnij w papierowy ręcznik.
  2. Pomidory obierz ze skóry i pokrój na ósemki, czosnek obierz i rozgnieć, cebulę obierz i pokrój na kawałki.
  3. W naczyniu do pieczenia ułóż pokrojony bakłażan, dodaj czosnek i cebulę, połowę pomidorów (lub całą puszkę) i zioła. Pomiędzy warzywami ułóż kawałki posolonego i doprawionego pieprzem mięsa. Wszystko skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
  4. Przykryte naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 1,5 godziny. W  trakcie pieczenia mięso można obrócić 2-3 krotnie. 
  5. Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia dodaj pozostałe pomidory oraz oliwki (poukładaj na wierzchu) i piecz dalej, ale niezbyt długo, aby pomidory nie rozgotowały się.
  6. Jagniecinę podaj razem z warzywami, udekoruj kolorowymi pomidorami i świeżymi ziołami. Można podać z ryżem. Smacznego!