poniedziałek, 27 października 2014

Pieczone jesienne warzywa z kozim serem i jogurtowym dipem


Pieczone warzywa, to świetny pomysł, który można wykorzystać jako obiad albo jako dodatek do obiadu lub jako element sałatki, na ciepło lub na zimno, zawsze smakują pysznie.  Można je przygotowywać przez cały rok, w zależności od tego, jakie warzywa sezonowe są akurat dostępne. A ten zapach, jaki roznosi sie podczas pieczenia... bezcenny.
Tym razem w moim zestawie tematem przewodnim jest dynia.

Składniki (na 1 porcję):
3-4 duże brukselki
sól, cukier
1 łyżka soku z cytryny
300g dyni (użyłam dyni hokkaido - nie trzeba jej obierać)
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku w łupinach
3-4 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
100 ml gęstego jogurtu bałkańskiego
1/2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu (jeśli nie mamy, może być np. ziołowy)
kozi ser (użyłam roladki twarogowej o smaku naturalnym), kto nie lubi koziego sera, może użyć fety


Sposób przygotowania:

  1. Brukselki wrzucić do gotującej, lekko posolonej i osłodzonej wody z dodatkiem soku z cytryny i blanszować ok. 7 minut (powinny być al dente).
  2. W naczyniu do pieczenia ułożyć dynię pokrojoną na kawałki, ćwiartki czerwonej cebuli oraz podgotowane brukselki przecięte na pół.
  3. W kubeczku połączyć oliwę, ocet i miód, wymieszać na gładką emulsję i przy pomocy pędzelka posmarować warzywa ze wszystkich stron.
  4. Warzywa wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez 30-40 minut (powinny być miękkie, ale delikatnie chrupiące).
  5. Przygotować sos jogurtowy: połączyć jogurt z pokruszonym czerwonym pieprzem i posolić do smaku.
  6. Pokruszyć kozi ser na warzywach, a wszystko razem podać z jogurtowym dipem.
Pieczona cebula ma fantastyczny smak i nie daje tego nieprzyjemnego posmaku, co surowa. To samo dotyczy czosnku. Przed zjedzeniem trzeba go "wydusić" z łupinek.