sobota, 8 listopada 2014

Bakłażany po sycylijsku zapiekane z czosnkiem, miętą i sosem pomidorowym


O kuchni sycylijskiej pisałam w poprzednim poście. Bakłażan, to chyba obok pomidorów, najważniejsze warzywo w tej kuchni. Sycylijczycy potrafią go przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Dzisiaj proponuję go zapiec w sosie pomidorowym z dodatkiem ziół i sera. jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, zwłaszcza, że podczas pieczenia cały dom pachnie wakacjami nad Morzem Śródziemnym. Zapraszam.

Składniki (2 porcje):
1 duży bakłażan
2 łyżki utartego sera (na Sycylii używa się sera caciocavallo, ponieważ u nas jest on niedostępny, zastąpiłam go serem grana padano, można też użyć innego, nawet owczego)
1 kg pomidorów na sos lub 1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
garść ziół: mięty i oregano
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany pokrój na plastry, posól je i odstaw na sicie nad miską lub zlewem.
  2. Przygotuj sos. Pomidory pokrój na kawałki, wrzuć na podgrzaną oliwę, dodaj jeden posiekany ząbek czosnku i duś na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
  3. Kiedy pomidory się rozgotują, przetrzyj je przez sito i umieść z powrotem w garnku, gotuj jeszcze trochę, aż odparują i powstanie gęsty sos. Dopraw go solą i pieprzem.
  4. Bakłażany opłucz i wytrzyj papierowym ręcznikiem.
  5. Na dno naczynia do zapiekania wlej sos pomidorowy.
  6. Drugi ząbek czosnku rozetrzyj na miazgę i posmaruj nim lekko plastry bakłażana, a następnie ułóż je na sosie. Wszystko razem posyp posiekanymi ziołami, a na koniec serem. 
  7. Naczynie z bakłażanem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż bakłażany będą miękkie (25-30 minut). 
Jest to zmodyfikowany przepis z książki "Sicilia in cucina".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz