wtorek, 11 listopada 2014

Sycylijska pasta alla norma, czyli makaron z bakłażanem, pomidorami i soloną ricottą


Najlepsze sycylijskie warzywne potrawy składają się z bakłażana i pomidorów, a potem, w zależności od pozostałych składników można kombinować do woli. Bakłażan, to flagowe warzywo tej wyspy, a na targu można spotkać tyle jego odmian... podłużne i okrągłe w najróżniejszych odcieniach fioletu, a nawet w biało-fioletowe paski..., zawrót głowy murowany.
Dzisiaj jedno z klasycznych sycylijskich pierwszych dań - pasta alla norma, czyli makaron z bakłażanem, sosem pomidorowym i soloną ricottą.

Składniki (3 porcje):
1 bakłażan
1 kg dojrzałych pomidorów lub 1 puszka krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
garść listków świeżej bazylii plus kilka do dekoracji
1 łyżka oliwy z oliwek
olej do smażenia
ok. 300g makaronu (użyłam tagliatelle, mogą być też penne lub spaghetti)
ok. 30g solonej ricotty (soloną ricottę sprzedaje się na wagę w sklepach Piotr i Paweł, jeśli nie mamy, można w to miejsce użyć innego sera, np. pecorino, czy grana padano)


Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój w plastry, posól je i odstaw na sicie nad miską.
  2. Pomidory pokrój na małe kawałki, wrzuć do rondla i rozgotuj, a następnie przetrzyj przez sito. Przełóż pure z powrotem do garnka, dodaj rozgnieciony czosnek i posiekaną bazylię, gotuj jeszcze trochę, aż sos odparuje i stanie się gęsty. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżkę oliwy.
  3. Plastry bakłażana opłucz i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie usmaż delikatnie nie rumieniąc.
  4. Ugotuj makaron wg. przepisu na opakowaniu.
  5. Odcedzony makaron wymieszaj z kawałkami bakłażana, polej gorącym sosem pomidorowym i posyp utartą ricottą. Udekoruj listkiem bazylii.