wtorek, 29 listopada 2016

Trzy razy tapas, czyli przekąski na jeden kęs z serem cheddar


Kto raz był w hiszpańskim tapas barze, ten wie, że tapas albo pinxos, zależnie od regionu Hiszpanii, to więcej, niż kolacja. Dla Hiszpanów, to rytuał, ceremoniał, żeby nie powiedzieć stan umysłu. Hiszpanie nie chodzą do tapas baru, Hiszpanie wędrują od baru do baru i jednego wieczora zaliczają ich kilka próbując coraz to nowych tapas i coraz to innych win. Im późniejsza godzina, tym na podłodze wielu tapas barów piętrzy się grubsza warstwa brudnych serwetek pozostałych po zjedzonych przekąskach, taka tradycja. Tapas podaje się w małych porcyjkach na jeden kęs, do których nie potrzeba noża i widelca, wystarczy patyczek, który jest wbity w każdą przekąskę lub mały talerzyk. Ilość pustych patyczków i talerzyków jest podstawą do ustalenia wysokości rachunku, też tradycja. Warto odwiedzić takie miejsce będąc na wakacjach w Hiszpanii, ale nie szukajcie tapas barów w popularnych ośrodkach turystycznych, w nich łatwiej trafić na brytyjskie "przysmaki" typu bacon and eggs. Na Wyspach Kanaryjskich nie spotkałam ani jednego tapas baru, na Majorce są fantastyczne, ale tylko na starym mieście w Palmie. Za to w Barcelonie, San Sebastian, czy Bilbao, to już pełne szaleństwo. W Bilbao podają pinxos już na śniadanie, a wybór jest taki, że można by je celebrować aż do lunchu...

Składniki:

daktyle nadziewane cheddarem zapiekane w boczku (12 szt):
12 dużych daktyli bez pestek
70g cheddara pokrojonego na 12 kawałków o kształcie słupka długości daktyla (użyłam cheddara mature Kerrygold)
100g boczku w plasterkach
1 gałązka rozmarynu

suszone śliwki nadziewane cheddarem zapiekane w chorizo (12 szt):
12 dużych suszonych śliwek bez pestek
70g cheddara pokrojonego na 12 kawałków o kształcie słupka długości śliwki (użyłam cheddara mature Kerrygold)
6 dużych plastrów hiszpańskiego chorizo przekrojonych na pół
1 gałązka rozmarynu

roladki z pieczonej papryki z serowym nadzieniem (12 szt):
2 duże czerwone papryki (jeśli chcesz skrócić proces przygotowania możesz kupić pieczoną paprykę w słoiku)
60g cheddara utartego na drobnej tarce
1 opakowanie serka śmietankowego o smaku naturalnym (np. Turek, Piątnica lub Filadelfia)
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki lub bazylii
1 czerwone chilli drobno posiekane
sól, pieprz



Sposób przygotowania:

daktyle nadziewane cheddarem zapiekane w boczku (12 szt):
  1. Kawałki sera razem z 2-3 igiełkami rozmarynu umieść wewnątrz daktyli w miejscu po pestce. 
  2. Daktyle owiń kawałkami boczku i zepnij wykałaczką. 
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-180 ° C i piecz około 15 minut lub do czasu, aż ser lekko się stopi, a boczek zrumieni.

suszone śliwki nadziewane cheddarem zapiekane w chorizo (12 szt):



  1. Kawałki sera razem z 2-3 igiełkami rozmarynu umieść wewnątrz śliwek w miejscu po pestce. 
  2. Śliwki owiń połówkami plastrów chorizo i zepnij wykałaczką. 
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-180 ° C i piecz około 15 minut lub do czasu, aż ser lekko się stopi, a chorizo zrumieni.

roladki z pieczonej papryki z serowym nadzieniem (12 szt):

  1. Papryki opłucz, osusz, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C (z obiegiem) na ok. 30-40 minut Skórka powinna lekko zbrązowieć i odchodzić od miąższu. W czasie pieczenia kilkakrotnie obróć papryki. Kiedy przestygną, zdejmij skórę i usuń gniazda nasienne uważając, żeby płaty miąższu pozostały w jak największych kawałkach. Osusz miąższ ręcznikiem papierowym lub pozostaw na jakiś czas na sitku.  
  2. W czasie gdy papryka się piecze przygotuj nadzienie. Połącz obydwa sery, dodaj chilli, pietruszkę lub bazylię i dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  3. Paprykę pokrój na paski o szerokości 3-4 cm. Na każdym pasku układaj 1 łyżeczkę serowego nadzienia, zwijaj w roladkę spinając końcówkę patyczkami do przekąsek.


Przekąski tego typu podaj z bagietką i winem, dwie pierwsze na ciepło, trzecią z lodówki. Smacznego!