poniedziałek, 25 września 2017

Gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi i chorizo


Składniki (3 porcje):
500 g mięsa z łopatki wieprzowej
sól, pieprz mielony
olej do smażenia
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
listki z 5-6 gałązek tymianku
1 cała gałązka rozmarynu
1 posiekana papryczka chilli lub chilli w płatkach
1 szklanka rosołu warzywnego lub mięsnego
1 łyżka masła
6 małych szalotek bez łusek
1 ząbek czosnku
150-200 g oczyszczonych i pokrojonych grzybów leśnych (dałam same podgrzybki, ale mogą być inne grzyby lub ich mieszanka)
100 g chorizo pokrojonego w plasterki
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki
natka pietruszki


Sposób przygotowania: 
  1. Mięso oczyść z tłuszczu i błon i pokrój w dużą kostkę, kawałki mięsa posól i popieprz.
  2. Na patelni podgrzej olej, obsmaż kawałki mięsa na rumiany kolor i przełóż je do rondla. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn i chilli, podlej połową rosołu i duś na małym ogniu około 30 minut.
  3. W tym czasie na tej samej patelni podgrzej masło, dodaj całe szalotki i czosnek, podsmaż do zeszklenia, a następnie dodaj grzyby i lekko posól. Podsmażaj razem do czasu, aż grzyby będą lekko zrumienione. Całą zawartość patelni przełóż następnie do rondla z mięsem, jeśli trzeba, dodaj więcej rosołu.
  4. Gulasz duś jeszcze około 30 minut lub do czasu, aż mięso zrobi się kruche, jeśli trzeba, podlej dodatkową ilością bulionu.
  5. Tuż przed końcem gotowania dodaj chorizo.
  6. Gotowy gulasz dopraw do smaku solą i pieprzem, usuń gałązkę rozmarynu i dodaj śmietanę połączoną z mąką i 3-4 łyżkami wody, wymieszaj i zagotuj, aby sos zgęstniał. Przed podaniem posyp gulasz zieleniną.