środa, 10 stycznia 2018

Aksamitny sernik z marakują


Składniki (na tortownicę 23 cm):
spód:
125 g mąki
65 g masła
1 żółtko
1 płaska łyżka kakao
35 g cukru
1 cukier waniliowy

masa serowa:
1/2 kg twarogu 3-krotnie mielonego z wiaderka (lub serka ricotta)
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
1 filiżanka* cukru 
1/2 filiżanki pure z marakui bez pestek
2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
4 jajka

*1 cup = 237 ml

dodatkowo:
odrobina masła do wysmarowania tortownicy
bułka tarta do wysypania boków formy
marakuja curd (ok. 1/2 porcji z przepisu klik)
1-2 owoce marakui do dekoracji



Sposób przygotowania:
  1. W misce umieść wszystkie składniki na spód (masło w kawałkach) i zagnieć jednolite ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub mielonymi migdałami albo orzechami.
  3. Ciasto rozwałkuj na koło, wyłóż nim dno tortownicy, ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i podpiecz przez 15 minut.
  4. W tym czasie w misie blendera umieść twaróg, wymieszaj go na wolnych obrotach. Po kolei dodawaj poszczególne składniki mieszając tylko tyle, aby się połączyły. Na końcu dodaj po jednym jajka i połącz je mieszając na wolnych obrotach z masą serową. Nie ubijaj zbyt długo! Składniki mają się tylko połączyć, nie chodzi o napowietrzenie masy.
  5. Na podpieczony spód wylej masę serową, wyrównaj powierzchnię, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175° C i piecz 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120° C i piecz kolejne 90-100 minut. Sernik powinien być lekko zrumieniony na brzegach i delikatnie ścięty na środku. Raczej nie powinien znacząco urosnąć. Wyłącz piekarnik, odrobinę go uchyl i pozostaw sernik w środku jeszcze na 10-15 minut.
  6. Po całkowitym wystygnięciu na powierzchni sernika rozsmaruj curd i wstaw go do lodówki, aby porządnie się schłodził. Przed podaniem udekoruj kawałkami marakui.