czwartek, 3 maja 2018

Sernik z białą czekoladą i musem rabarbarowym


Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm):
(wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę pokojową)

spód:
100 g dowolnych suszonych owoców (daktyle, śliwki, morele)
100 g dowolnych orzechów (laskowe, włoskie lub migdały)

masa serowa:
750 g twarogu na sernik (najlepiej z wiaderka)
3/4 szklanki cukru
30 g budyniu śmietankowego w proszku
150 g białej czekolady
1 łyżeczka esencji waniliowej
4 jajka
75 ml śmietany kremówki

mus rabarbarowy:
3 łyżeczki żelatyny
ok. 500-600 g intensywnie różowego rabarbaru
sok z 1/2 cytryny
4-5 łyżek cukru
250 ml kremówki


Sposób przygotowania:
  1. Orzechy i suszone owoce zmiel (niezbyt dokładnie, aby kawałki były wyczuwalne) w blenderze lub młynku. Wyłóż nimi spód tortownicy pokryty wcześniej papierem do pieczenia.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do ostygnięcia.
  3. W misce robota kuchennego umieść twaróg, cukier, budyń, roztopioną czekoladę i esencję waniliową. Zmiksuj na wolnych obrotach tylko do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
  4. Po kolei dodaj całe jajka, a na końcu kremówkę miksując na niskich obrotach tylko tak długo, aby składniki połączyły się.
  5. Masę serową wyłóż na przygotowany spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175° C. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120° C i piecz jeszcze 1,5 godziny.
  6. Kiedy sernik się piecze, przygotuj mus rabarbarowy. Pokrojony na kawałki rabarbar usmaż z cukrem i sokiem z cytryny jak powidła. Przestudzony rabarbar zmiksuj na pure. Potrzebujemy 350-400 g rabarbarowego pure.
  7. Żelatynę zalej w miseczce 3 łyżkami zimnej wody. Po 10 minutach umieść ją w naczyniu z gorącą wodą i mieszaj do rozpuszczenia (musi zrobić się gorąca).
  8. Rozpuszczoną żelatynę połącz z pure rabarbarowym, a następnie pure wmieszaj delikatnie do ubitej kremówki.
  9. Mus rabarbarowy wyłóż równą warstwą na upieczonym i przestudzonym serniku i wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia i stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz