niedziela, 17 sierpnia 2014

Lekko orientalna zupa z kukurydzy z mlekiem kokosowym



Składniki (5-6) porcji:
3-4 skrzydełka z kurczaka
2 łodygi trawy cytrynowej (tylko białe części)
5 liści limonki
1 cebula pokrojona w ósemki
kilka gałązek kolendry
kawałek imbiru (ok. 2-3 cm)
1 małe chilli
5 kolb kukurydzy
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
sok z 1/2 limonki
listki mięty do dekoracji
odrobina oleju sezamowego


Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka, trawę cytrynową, liście limonki, cebulę, obrany imbir, kolendrę oraz chilli wrzuć do garnka, zalej 1 litrem wody i ugotuj bulion. Odstaw, żeby ostygł i żeby przyprawy puściły smak do wywaru.
  2. Obierz kukurydzę  i z kolb zetnij ziarna przy pomocy ostrego noża.
  3. Przecedź przestudzony wywar i dodaj do niego kukurydzę, ponownie zagotuj i gotuj tak długo, aż kukurydza będzie zupełnie miękka.
  4. Zblenduj zupę na krem przy pomocy malaksera, jeśli chcemy mieć zupę idealnie "gładką", można ją dodatkowo przetrzeć przez sitko.
  5. Dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku sosem rybnym, cukrem oraz limonką.
  6. Przed podaniem zupę skrop olejem sezamowym i udekoruj listkami mięty.