Składniki (5-6) porcji:
3-4 skrzydełka z kurczaka
2 łodygi trawy cytrynowej (tylko białe części)
5 liści limonki
1 cebula pokrojona w ósemki
kilka gałązek kolendry
kawałek imbiru (ok. 2-3 cm)
1 małe chilli
5 kolb kukurydzy
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
sok z 1/2 limonki
listki mięty do dekoracji
odrobina oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka, trawę cytrynową, liście limonki, cebulę, obrany imbir, kolendrę oraz chilli wrzuć do garnka, zalej 1 litrem wody i ugotuj bulion. Odstaw, żeby ostygł i żeby przyprawy puściły smak do wywaru.
- Obierz kukurydzę i z kolb zetnij ziarna przy pomocy ostrego noża.
- Przecedź przestudzony wywar i dodaj do niego kukurydzę, ponownie zagotuj i gotuj tak długo, aż kukurydza będzie zupełnie miękka.
- Zblenduj zupę na krem przy pomocy malaksera, jeśli chcemy mieć zupę idealnie "gładką", można ją dodatkowo przetrzeć przez sitko.
- Dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku sosem rybnym, cukrem oraz limonką.
- Przed podaniem zupę skrop olejem sezamowym i udekoruj listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz