niedziela, 17 sierpnia 2014

Pieczona papryka faszerowana bakłażanem, chorizo i kuskusem



Składniki (6 porcji):
6 czerwonych papryk równej wielkości
2 bakłażany średniej wielkości
150g kiełbasy chorizo
spora garść oregano
1 ząbek czosnku
1 cebula
3 łyżki oleju
2-3 łyżki kaszy kuskus
sól
pieprz
ostra papryka w proszku


Sposób przygotowania:
  1. Paprykę opłucz, odetnij górę i usuń ze środka pestki.
  2. Bakłażana opłucz, obierz, pokrój w kostkę i posól, odstaw na bok na sicie, aby puścił sok, po pół godzinie przepłucz i lekko odciśnij wodę ręcznikiem papierowym.
  3. Kiełbasę pokrój na plasterki, a te z kolei na połówki.
  4. Ząbek czosnku posiekaj, cebulę pokrój w kostkę, oregano obierz i posiekaj.
  5. W dużym garnku podgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, lekko przesmaż, dodaj bakłażana i oregano.Smaż razem kilka minut cały czas mieszając.
  6. Zestaw garnek z ognia i dodaj do niego chorizo i kuskus, zamieszaj i przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotowym farszem nadziewaj papryki, każdą przykryj z góry odciętą wcześniej końcówką.
  7. Ułóż papryki na blaszce wysmarowanej olejem, każdą z nich również lekko posmaruj olejem  i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut.
Jako dodatek rewelacyjnie sprawdza się jogurtowe tzatziki, wszystko razem pachnie trochę Grecją, trochę Hiszpanią, mniam.