Składniki (2 porcje):
2 duże garście roszponki
1 mała garść rukoli
ok. 100g koziego sera (najlepiej koziej fety)
4 figi
2 łyżki karmelizowanego słonecznika (można kupić gotowy np. w sklepach Piotr i Paweł lub samemu skarmelizować w 1 łyżeczce miodu)
sos:
100-150g malin (świeżych lub mrożonych)
1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich
1-2 łyżeczki octu malinowego
szczypta soli i szczypta cukru do smaku
Sposób przygotowania:
- Opłukaną i osuszoną roszponkę i rukolę ułóż na talerzach.
- Ser pokrój na kawałki, figi na ćwiartki i dodaj do sałaty.
- Maliny przetrzyj przez gęste sito, powstanie przecier bez pestek o pięknym i intensywnym kolorze.
- Do przecieru dodaj pozostałe składniki sosu i mieszaj, aż do powstania gęstej emulsji.
- Sałatkę polej sosem i posyp karmelizowanym słonecznikiem. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz