Składniki (2 porcje):
200g filetu z indyka
1 łyżka oleju arachidowego lub innego
2 łyżki sosu sojowego
1 różowy grapefruit
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 czerwone chilli
po kilka liści sałaty na porcję (użyłam rzymskiej, ale jeszcze lepsza będzie lodowa)
mała garść kiełków słonecznika (dowolnie)
2 łyżki ziaren sezamu
sos:
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki soku z limonki
1 niepełna łyżka miodu
1 łyżka sosu rybnego
Sposób przygotowania:
- Indyka pokrój na paseczki i zamarynuj w sosie sojowym na co najmniej godzinę.
- Okrój ostrym nożem skórę z grapefruita i wyfiletuj miąższ, awokado obierz, pokrój na kawałki i skrop sokiem z cytryny.
- Chilli oczyść z pestek i pokrój na paseczki, sezam upraż na złoto na suchej patelni.
- Połącz składniki sosu i mieszaj, aż powstanie gęsta emulsja (spróbuj sos, gdyby był mało słony, dodaj sosu rybnego, gdyby był mało słodki, dodaj miodu).
- Kawałki indyka wyjmij z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i usmaż na oleju na złoty kolor.
- Na talerzach ułóż lliście sałaty, na nich kawałki grapefruita, awokado i przestudzonego indyka.
- Dodaj pokrojone chilli i kiełki (jeśli używasz).
- Na koniec polej sałatkę sosem i posyp prażonymi ziarnami sezamu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz