sobota, 4 października 2014

Dietetyczne roladki cielęce nadziewane ricoottą i żurawiną z dodatkiem jarmużu i pure buraczkowo-śliwkowego


Dziś kolejny przepis na niskokaloryczny, "odchudzony", ale smaczny obiad opracowany specjalnie na potrzeby książki "Dieta dla serca".

Składniki (2 porcje):
mięso:
300 g cielęciny (z górki lub kulki)
150 g sera ricotta
1 łyżka tartej grahamki (8 g)
1 łyżeczka świeżego tymianku
garść rukoli (20 g)
3 łyżki suszonej żurawiny (ok 30 g)
2 łyżeczki margaryny Optima Cardio (12 g)
pieprz do smaku
papryka słodka lub ostra do smaku

jarmuż:
1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
3 liście jarmużu (80 g)
1 łyżka słonecznika (10 g)
2 łyżki soku z cytryny

purée buraczkowo-śliwkowe:
2 buraczki (250 g)
1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
8 suszonych śliwek (60 g)

1 łyżka soku z cytryny


Sposób przygotowania:
mięso: 
  1. Mięso podziel na 2 porcje. Każdą z nich rozbij na cienki płat równej grubości i uformuj w prostokąt. 
  2. Ser wymieszaj z bułką tartą, tymiankiem, rozdrobnioną rukolą, żurawiną i margaryną Optima Cardio. Dopraw pieprzem. 
  3. Na każdym płacie mięsa rozsmaruj warstwę nadzienia zostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu z jednej strony. 
  4. Płaty mięsa zwiń w roladki zaczynając od krawędzi z farszem i lekko dociskając. Roladki posyp papryką, owiń je ciasno folią spożywczą, a końcówki folii zawiąż mocno nitką. Roladki włóż do wrzącej wody i gotuj 10-12 minut.

jarmuż: 
  1. W rondelku rozgrzej olej. Dodaj rozdrobnione liście jarmużu i słonecznik. 
  2. Skrop sokiem z cytryny i duś przez 5-7 minut. Jarmuż powinien pozostać lekko chrupiący.

purée buraczkowo-śliwkowe: 
  1. Buraczki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej wraz ze śliwkami. 
  2. Skrop sokiem z cytryny i duś na małym ogniu do miękkości, na koniec zmiksuj na purée. 

Wykończenie i podanie
Roladki wyjmij z folii, pokrój na plastry i podaj z jarmużem oraz purée buraczkowo-śliwkowym. Mięso polej sokami, jakie powstały wewnątrz folii podczas gotowania.