Dziś kolejny przepis na niskokaloryczny, "odchudzony", ale smaczny obiad opracowany specjalnie na potrzeby książki "Dieta dla serca".
Składniki (2 porcje):
mięso:
300 g cielęciny (z górki lub kulki)
150 g sera ricotta
1 łyżka tartej grahamki (8 g)
1 łyżeczka świeżego tymianku
garść rukoli (20 g)
3 łyżki suszonej żurawiny (ok 30 g)
2 łyżeczki margaryny Optima Cardio (12 g)
pieprz do smaku
papryka słodka lub ostra do smaku
jarmuż:
1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
3 liście jarmużu (80 g)
1 łyżka słonecznika (10 g)
2 łyżki soku z cytryny
purée
buraczkowo-śliwkowe:
2 buraczki (250 g)
1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
8 suszonych śliwek (60 g)
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
mięso:
- Mięso podziel na 2 porcje. Każdą z nich rozbij na cienki płat równej grubości i uformuj w prostokąt.
- Ser wymieszaj z bułką tartą, tymiankiem, rozdrobnioną rukolą, żurawiną i margaryną Optima Cardio. Dopraw pieprzem.
- Na każdym płacie mięsa rozsmaruj warstwę nadzienia zostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu z jednej strony.
- Płaty mięsa zwiń w roladki zaczynając od krawędzi z farszem i lekko dociskając. Roladki posyp papryką, owiń je ciasno folią spożywczą, a końcówki folii zawiąż mocno nitką. Roladki włóż do wrzącej wody i gotuj 10-12 minut.
jarmuż:
- W rondelku rozgrzej olej. Dodaj rozdrobnione liście jarmużu i słonecznik.
- Skrop sokiem z cytryny i duś przez 5-7 minut. Jarmuż powinien pozostać lekko chrupiący.
purée
buraczkowo-śliwkowe:
- Buraczki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej wraz ze śliwkami.
- Skrop sokiem z cytryny i duś na małym ogniu do miękkości, na koniec zmiksuj na purée.
Wykończenie
i podanie:
Roladki wyjmij z folii, pokrój na plastry i
podaj z jarmużem oraz purée buraczkowo-śliwkowym. Mięso polej sokami, jakie powstały
wewnątrz folii podczas gotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz