niedziela, 26 października 2014

Sałatka z dyni, żurawiny i wędzonego twarogu z miodowym dressingiem z oleju rydzowego


Składniki (2 porcje):
ok. 200g dyni bez pestek
1 płaska łyżeczka suszonych ziaren kopru (można go zastąpić np. tymiankiem)
1 łyżka soku z cytryny
sól
2-3 czubate łyżki orzechów laskowych
2 spore garście mieszanej sałaty
2 czubate łyżki suszonej żurawiny
100g wędzonego twarogu
3 łyżki oleju (użyłam oleju rydzowego, ale może być też inny)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu


Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skóry i nożykiem do obierania warzyw pokrój w cienkie długie plastry, ułóż je w misce.
  2. Pokrojoną dynię posyp ziarnami kopru, skrop cytryną i 1 łyżką oleju, lekko posól, wymieszaj i odstaw do lodówki na 1-2 godzin.
  3. Na suchej patelni upraż orzechy laskowe, aż staną się lekko rumiane, usuń z nich łuskę i przekrój na połówki,
  4. Na talerzach rozłóż sałatę, dodaj dynię wyjętą z marynaty, wymieszaj z żurawiną, twarogiem pokrojonym na kawałki i orzechami.
  5. Przygotuj dressing: połącz 2 łyżki oleju rydzowego, sok z cytryny i miód (można dać dodatkowo 1 łyżkę wody), wymieszaj na gładką emulsję. Sosem polej sałatkę i gotowe.