środa, 22 października 2014

Sycylijskie cannoli, czyli chrupiące rurki nadziewane kremem z serka ricotta z pistacjami


Cannoli, to specjał pochodzący z Sycylii. Są to pyszne rurki z bardzo chrupiącego ciasta, których nadzienie stanowi delikatny jak aksamit krem na bazie słodkiego serka ricotta. Otwarte brzegi rurek obsypane są posiekanymi pistacjami, które na Sycylii występują w wielu potrawach słodkich i słonych, gdyż tu, na zboczach Etny są sprzyjające warunki do ich uprawy. Dawniej cannoli były przygotowywane wyłącznie w okresie karnawału, jak nasze faworki, czy pączki, ale obecnie można je kupić o dowolnej porze roku w każdej najmniejszej sycylijskiej cukierence.
Niektóre gospodynie i cukiernicy dodają do kremu kandyzowane owoce lub kawałki czekolady, ja podaję poniżej przepis na najbardziej klasyczną wersję i uważam, że taka jest najsmaczniejsza.

Składniki (16-20 szt):
ciasto:
25 g masła
25 g cukru
3,5 łyżki białego wytrawnego wina
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli (dowolnie)
175g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 rozmącone jajko do sklejania rurek
1 l bezwonnego oleju do smażenia
150-200g obranych i posiekanych pistacji
cukier puder

krem:
1 kg serka ricotta
100 ml kremówki
4-5 łyżek cukru pudru
otarta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny

Do przygotowania cannoli będą nam potrzebne metalowe foremki w kształcie rurek (ok. 6-10 szt). Można je dostać m.in. tutaj: https://www.pomocnicykuchenni.pl/foremki-do-,rurki--foremki-do-wypieku-rurek-can,35,02003130,4421.html


Sposób przygotowania:


  1. Utrzyj masło z cukrem, dodaj wino, jajko i cukier waniliowy, ewentualnie szczyptę soli.
  2. Dodaj mąkę i ugniataj ciasto ręką przez 5 - 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne (jeśli wciąż jest zbyt kleiste, można podsypać jeszcze trochę mąki). Gotowe ciasto powinno być jednak odrobinę lepkie, ale dające się uformować w kulę. Przykryj ciasto i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. W czasie, gdy ciasto się chłodzi, przygotuj krem. Rozetrzyj serek ricotta na jednolitą masę, dodaj cukier puder, skórkę z cytryny oraz sok, na koniec dodaj ubitą kremówkę i delikatnie wymieszaj, odstaw do schłodzenia.
  4. Ciasto na cannoli podziel na części, każdą po kolei rozwałkuj na bardzo cienki płat (nie więcej niż 2 mm grubości i wycinaj z niego szklanką koła o wielkości pozwalającej na zakładkę po owinięciu rurki. Zakładkę zaklej używając do tego rozmąconego jajka.
  5. W dużym garnku lub woku rozgrzej olej, rurki wrzucaj do gorącego oleju po kilka sztuk, tak, aby swobodnie pływały. Smaż kilka minut na lekko złoty kolor, nie rumień zbyt mocno, bo zrobią sie gorzkawe. Wyjmuj rurki przy pomocy łyżki cedzakowej i odkładaj na papierowy ręcznik, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Usmażone rurki powinny mieć lekko bąbelkową strukturę podobną do faworków. Po chwili metalowa rurka daje się usunąć bez problemu i można już na nią nawijać kolejne porcje ciasta. 
  6. Schłodzone rurki nadziewaj kremem przy pomocy noża lub rękawa cukierniczego. Brzegi obsyp pistacjami, całość posyp pudrem. Objadaj się do woli !
Ważna uwaga: nadziewaj tylko tyle rurek, ile przewidujesz do zjedzenia na jedno posiedzenie, bo cannoli przechowywane z kremem do następnego dnia dramatycznie stracą chrupkość, lepiej więc przechowywać je osobno i nadziewać dopiero przed podaniem.