Składniki (2 porcje):
2 porcje pstrąga łososiowego po ok. 170g każda (może być też zwykły pstrąg lub łosoś)
2 - 3 szalotki pokrojone na ćwiartki
1 czubata łyżka masła
100 ml białego wytrawnego wina
6 łyżek wywaru z ryby lub rosołu drobiowego
125 ml ubitej kremówki
2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
kilka listków mięty do dekoracji
1 łyżka oliwy
sól
Sposób przygotowania:
- Porcje ryby opłucz, osusz i posól. Ułóż na blaszce posmarowanej oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120° C na 30-40 minut (czas zależy od tego jaka gruba jest porcja ryby.
- Podczas, gdy ryba się piecze, przygotuj sos. Podgrzej masło i zeszklij na nim kawałki szalotki na niewielkim ogniu, dolej wino i rosół, zwiększ ogień i gotuj tak długo aż około 1/3 płynu odparuje. Spróbuj "wyłowić" szalotki lub po prostu przecedź sos przez sitko.
- Do sosu dodaj kapary i ubitą śmietanę, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze mieszając przez 4-5 minut, aby sos zgęstniał. Sos powinien być dobry bez dosalania, gdyż kapary będą dostatecznie słone.
- Gotową rybę podaj polaną sosem i udekorowaną gałązką mięty. Gotowe danie posypałam kilkoma płatkami cytrynowej soli morskiej. Jako dodatki wykorzystałam gotowane ziemniaki i marynowaną w cytrynie surową cukinię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz