poniedziałek, 21 marca 2016

Ekspresowy pasztet z wędzonego pstrąga z zielonym pieprzem


To będzie najprostsze w przygotowaniu danie na moim blogu. Koncepcja podpatrzona podczas podróży po Islandii,  sposób przyprawienia mój własny. Islandczycy są mistrzami w przygotowywaniu ciepłych i zimnych dań z ryb, a taki pasztecik z wędzonego pstrąga jest nieodłącznym składnikiem dania pod tytułem "talerz islandzki", które serwowane jest jako starter w wielu restauracjach. Dla zapracowanych będzie jak znalazł na Wielkanoc.
Składniki:
300g wędzonego pstrąga bez skóry i ości
3 łyżki miękkiego masła
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżki koniaku lub wina
1 łyżka soku z cytryny
1/2 pęczka posiekanego koperku
1 czubata łyżeczka rozdrobnionych ziaren zielonego pieprzu
sól


Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki oprócz koperku, pieprzu i soli umieść w głębokim naczyniu i zmiksuj.
  2. Dodaj koperek i pieprz, zamieszaj, jeśli trzeba, dopraw solą. Gotowe i pyszne!
Pasztet podawaj w temperaturze pokojowej.