wtorek, 24 października 2017

Ciasto śmietankowo-cytrynowe z figami, migdałami i lawendą

Składniki (na blaszkę 32-33 cm x 23 cm): 
1 kostka masła (200g)
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany (wystarczy 12%)
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżeczki zapachu cytrynowego
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
8-9 szt jędrnych fig

do podania:
prażone płatki migdałów
1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy

lukier: 
3 łyżki cukru pudru
1-2 łyżeczki soku z cytryny



Sposób przygotowania:
  1. Masło podgrzej razem z mlekiem do rozpuszczenia, odstaw do ostygnięcia.
  2. W misce roztrzep jajka (nie ubijaj), dodaj śmietanę, cukier, skórkę z cytryny, wanilię i zapach cytrynowy.
  3. Następnie dodawaj przesianą mąkę wraz z proszkiem i sodą na przemian z masłem połączonym z mlekiem. Mieszaj, aby ciasto było jednolite.
  4. Figi pokrój na plastry, skrop dobrze sokiem z cytryny.
  5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciasto, wyrównaj i rozłóż na nim plastry fig.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz 40-45 minut (przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone).
  7. Przygotuj lukier, połącz cukier puder i sok z cytryny. Ciasto polej lekko lukrem zanim całkowicie ostygnie i posyp płatkami migdałów oraz lawendą.