Składniki (na 1 blachę do pieczenia = 2 słoiki o pojemności 1 l):
2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki ekspandowanych ziaren orkiszu
1/3 szklanki otrębów owsianych
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/3 łyżeczki soli
1/8 szklanki brązowego cukru
20 ml syropu klonowego
50 ml płynnego miodu
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 szklanki posiekanych suszonych fig (lub żurawiny albo rodzynek)
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz płatki owsiane, ekspandowane ziarna orkiszu, otręby owsiane, słonecznik, płatki migdałowe i orzechy.
- W rondelku połącz sól, brązowy cukier, syrop klonowy, miód, olej i cynamon. Podgrzewaj do zagotowania. Gorącą mieszankę dodaj do suchych składników i wymieszaj.
- Granolę rozłóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165° C i podpiekaj przez 10 minut. Zawartość blaszki przemieszaj i podpiekaj kolejne 10 minut. Granola powinna zrobić się złoto-brązowa i chrupiąca.
- Po wyjęciu z pieca, kiedy granola lekko przestygnie, dodaj suszone owoce i wymieszaj.
- Zupełnie zimną granolę przełóż do szczelnych pojemników lub słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz