wtorek, 16 kwietnia 2013

Krewetki w sosie serowym


Składniki (na 2 osoby):
10-12 krewetek
sok z jednej cytryny
2 małe ząbki czosnku
kawałek obranej marchewki - ok. 5 cm
kawałek pora - ok. 5 cm
1 serek typu camembert
100 ml śmietany
2 łyżki koniaku
pieprz
posiekana natka pietruszki
1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Krewetki obrać (jeśli są w pancerzykach), skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwilę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por przekroić wzdłuż, a następnie w cieniutkie wiórki, czosnek rozgnieść i posiekać.
Na małej patelni rozgrzać część oliwy, wrzucić połowę czosnku, zeszklić go i dodać marchewkę i por. Smażyć razem mieszając przez 3-4 minuty. Następnie dodać śmietanę i chwilę gotować mieszając aż sos zacznie gęstnieć. Do sosu dodać "wnętrze" serka (bez skórki), chwilę mieszać aż serek się roztopi, dodać koniak i doprawić solą do smaku. W ten sposób mamy gotowy sos.
Na patelni rozgrzać resztę oliwy i masło, wrzucić resztę czosnku, zeszklić go i dodać krewetki, posolić je i smażyć krótko na dość dużym ogniu aż się lekko zrumienią.
Na dno głębokich talerzy nalewamy sos i układamy krewetki, dekorujemy posiekaną pietruszką i pieprzem z młynka.

1 komentarz:

  1. Smakowicie się prezentują panienki krewetki: czas na zakupy i do kuchni:-) Czy wykorzystujesz świeże/ mrożone z Lidla, czy parzone/niemrożone z Auchan?

    OdpowiedzUsuń