Składniki (2
porcje):
1 pęczek grubych, białych
szparagów
sos:
2 jajka ugotowane
na twardo (tylko żółtka)
2 fileciki z
sardeli
1 łyżeczka kaparów
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z
oliwek
Sposób
przygotowania:
- Szparagi dokładnie obierz, odetnij twarde końcówki, zwiąż sznureczkiem i włóż do gotującej, posolonej wody tak, aby tylko 1/3 szparagów była zanurzona w wodzie (w garnku do szparagów). Ugotuj al dente, odcedź.
- W czasie, kiedy szparagi się gotują, przygotuj sos. Żółtka jajek rozetrzyj widelcem na miazgę, filety z sardeli i kapary posiekaj bardzo drobno, połącz z żółtkami, dodaj pietruszkę, sok z cytryny i oliwę. Wszystko razem wymieszaj i jeśli trzeba, lekko posól.
- Kiedy szparagi przestygną podaj je z sosem i posyp odrobiną natki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz