sobota, 14 maja 2016

Białe szparagi z sosem sardelowo - kaparowym

Składniki (2 porcje):
1 pęczek grubych, białych szparagów

sos:
2 jajka ugotowane na twardo (tylko żółtka)
2 fileciki z sardeli
1 łyżeczka kaparów
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:
  1. Szparagi dokładnie obierz, odetnij twarde końcówki, zwiąż sznureczkiem i włóż do gotującej, posolonej wody tak, aby tylko 1/3 szparagów była zanurzona w wodzie (w garnku do szparagów). Ugotuj al dente, odcedź.
  2. W czasie, kiedy szparagi się gotują, przygotuj sos.  Żółtka jajek rozetrzyj widelcem na miazgę, filety z sardeli i kapary posiekaj bardzo drobno, połącz z żółtkami, dodaj pietruszkę, sok z cytryny i oliwę. Wszystko razem wymieszaj i jeśli trzeba, lekko posól.
  3. Kiedy szparagi przestygną podaj je z sosem i posyp odrobiną natki.