poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Ciasto jogurtowe z mirabelkami


Mirabelki, to taki relikt z dzieciństwa. Coraz trudniej kupić je na rynku, coraz trudniej spotkać w ogrodach. Po prostu zanikają, jak niektóre odmiany jabłek, np. kosztele, malinówki, czy jonatany. A komu one wszystkie przeszkadzały? Może nie były takie zgrabne i lśniące jak te nowe odmiany sprzedawane ze skrzyneczek ze specjalnymi zagłębieniami na każdą sztukę, ale za to były pyszne, soczyste, chrupiące  i pachniały sadem i słońcem. Pamiętam, jak byłam dzieckiem,  chodziłam z mamą na rynek i tam kupowałyśmy pachnące mirabelki żółte lub różowe, a potem mama przerabiała je na nadzienia do naleśników, owocową zupę, marmolady i placki. Dzisiaj, żeby coś takiego zrobić, trzeba znaleźć sobie dzikie, niczyje drzewo i narwać samemu.... zanim zostanie wykarczowane pod budowę domów lub biur...
To ciasto z mirabelkami nie pachnie masłem, gdyż jest przygotowane z udziałem oleju, za to jest ono pulchne, wilgotne i utrzymuje świeżość przez kilka dni, jeśli tylko okoliczne piranie nie rozprawią sie z nim dużo wcześniej.




Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

2 małe jajka
165 g cukru
skórka otarta z 1 limonki
sok z 1 limonki
skórka otarta z 1 cytryny
kilka kropli olejku cytrynowego
cukier z prawdziwą wanilią
115 ml oleju z pestek winogron
1,5 łyżeczki sody
375g jogurtu greckiego
375g mąki
500-700g dojrzałych mirabelek przekrojonych na połówki i pozbawionych pestek (mogą być też inne śliwki lub rabarbar)
garść płatków migdałowych (dowolnie)
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:
  1. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj sok i skórkę z limonki, skórkę z cytryny, olejek cytrynowy, cukier waniliowy, następnie olej i jogurt.
  3. Do masy przesiej mąkę wraz z sodą i delikatnie wymieszaj.
  4. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj tłuszczem i posyp mąką.
  5. Ciasto przełóż do tortownicy. Na wierzchu luźno rozłóż połówki mirabelek, wciśnij je palcem wgłąb ciasta, wyrównaj powierzchnię i na wierzchu ułóż gęsto pozostałe połówki mirabelek i posyp płatkami migdałów.
  6. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160º C i piecz 60 minut (góra/dół), przed wyjęciem z pieca sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, w razie potrzeby przytrzymaj je w piecu jeszcze kilka minut. 
  7. Przed podaniem przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem.