poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Grillowane bakłażany marynowane z szałwią i pietruszką


Bakłażan, to warzywo mało w Polsce doceniane, choć bardzo lubiane w krajach śródziemnomorskich, a nawet azjatyckich. Czy wiecie, że inaczej mówi się na niego psianka podłużna lub gruszka miłosna?
Dziś proponuję bakłażana wg. Marcello - sympatycznego Włocha, który w Umbrii pod Asyżem prowadzi małe "agroturismo" i bardzo lubi grillować razem ze swoimi gośćmi i, jak każdy Włoch, rozmawiać o jedzeniu.
Taki bakłażan jest trafionym dodatkiem do mięsa i ryb z grilla lub z piekarnika, może być też składnikiem sałatek z dodatkiem mozarelli lub sera feta.

Składniki:
2 bakłażany
sól
oliwa do smażenia
garść drobno posiekanej szałwii
garść drobno posiekanej pietruszki
odrobina białego octu (najlepiej balsamicznego)
dodatkowo ok. 3 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Bakłażany pokroić wzdłuż na niezbyt grube plastry, posolić i odstawić, żeby puściły sok, a następnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Plastry bakłażanów pieczemy partiami na grillu (wcześniej trzeba je skropić oliwą) lub smażymy na oliwie na patelni grillowej. Partie upieczonych bakłażanów przekładamy do miski, każdą warstwę posypujemy posiekanymi ziołami i skrapiamy kilkoma kroplami octu i oliwy. Kiedy całość jest upieczona i zamarynowana, odstawiamy miskę, aby bakłażany przestygły i nabrały smaku (nie zaszkodzi, jeśli postoją około godziny). Gotowe!