wtorek, 1 kwietnia 2014

Makaron tagliatelle z krewetkami, cukinią i pomidorkami koktajlowymi


W makaronie z krewetkami kluczowy dla mnie jest sos. Można , oczywiście, po prostu wymieszać makaron z usmażonymi krewetkami, polać oliwą i już, ale, kiedy makaronowi brakuje jakiejś "powłoczki" , potrawa jest dla mnie niepełna. Nie chodzi o to, by makaron pływał w sosie, jak w zupie, ale, by tylko owinął się w sos nabierając jego smaku. Dlatego właśnie od dawna poszukiwałam koncepcji sosu, który pasowałby do makaronu z krewetkami. Poniżej coś, co powstało w efekcie moich dociekań empirycznych (restauracje, własna kuchnia) i teoretycznych (literatura). Sos jest pyszny i warto poświęcić chwilę dłużej na jego przygotowanie, by uzyskać w efekcie danie, któremu nic nie brakuje.
Składniki (2 porcje):
makaron tagliatelle lub inny (np. chitarra, spagheti lub pappardelle), najlepszy byłby świeży, nie suszony - można taki kupić w Auchan lub Lidlu (sprawdziłam, nie zawiera żadnych sztuczności)
ok. 10 dość dużych krewetek w pancerzykach (lub więcej, jeśli są małe)
1 łyżka oliwy
2 łyżki cukinii pokrojonej w cieniutkie paseczki o dł. ok. 3 cm
8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz czarny
płatki suszonych pomidorów do posypania (jeśli mamy)

sos:
1-2  łyżki oliwy
2 posiekane ząbki czosnku
2 pokrojone szalotki
1 obrana i pokrojona marchewka
1 łodyga selera naciowego pokrojona na kawałki
2 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
1/2 szklanki białego wina
sól, pieprz czarny
1 łyżka zmrożonego masła



Sposób przygotowania:

  1. Krewetki obrać z pancerzyków i głów i oczyścić z jelit. Osobno opłukać krewetki, osobno pancerze i głowy.
  2. W rondelku rozgrzać oliwę wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać pancerze i głowy krewetek, smażyć wszystko razem mieszając przez ok. 3-5 minut.
  3. Dolać wino i ok. 150 ml wody, wrzucić marchewkę, seler i pomidory, przykryć i gotować, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
  4. W czasie, kiedy sos się gotuje, wstawić makaron.
  5. Gotowy sos przecedzić przez sitko, zlać z powrotem do garnka i odparować, aby zostało ok. 150 ml konsystentnego płynu. Doprawić solą i pieprzem. Sos zagotować i zdjąć z pieca, dodać masło i intensywnie zamieszać, żeby sos nabrał konsystencji emulsji.
  6. Na patelni podgrzać oliwę i na gorącą wrzucić krewetki, smażyć intensywnie, ale krótko (ok. 3 min), dodać na chwilę cukinie i połówki pomidorków (tylko na tyle, żeby się podgrzały), posolić, popieprzyć. Wszystko razem przerzucić do gorącego makaronu, wymieszać.
  7. Makaron z krewetkami, cukinią i pomidorkami polać sosem, posypać posiekaną pietruszką i płatkami suszonych pomidorów (jeśli używamy).