wtorek, 12 sierpnia 2014

Zupa kurkowa z cząbrem



Składniki (5-6  porcji):
1 l domowego bulionu drobiowego lub warzywnego
450g kurek
2 duże ziemniaki
2 małe marchewki
kawałek pora
3 gałązki świeżego cząbru
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
ok. 10 ziaren czarnego pieprzu
100 ml śmietany 12%
sól


Sposób przygotowania:

  1. Grzyby opłucz bardzo dokładnie zmieniając wodę kilka razy, jeśli są duże, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Ziemniaki, marchewkę i białą część pora obierz, opłucz, i pokrój na małe kawałki (pora w krążki).
  3. Zagrzej bulion (jesli trzeba, posól go) i wrzuć do niego ziemniaki, marchewkę i grzyby. Dodaj cząber i wszystkie przyprawy. Gotuj, aż grzyby i warzywa będą miękkie (ok. 20 minut).
  4. Krótko przed końcem gotowania dodaj krążki pora.
  5. Na koniec dolej śmietanę i ewentualnie dopraw do smaku solą.
Zupa z kurek najlepsza jest na drugi dzień (jeśli tylko zdoła przetrwać).