Składniki (2 porcje):
makaron - ilosć dla 2 osób (użyłam zielonego tagliatelle, ale może być też inny)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
duża garść liści bazylii
6-8 kwiatów cukinii
150 g surowego łososia
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki orzeszków piniowych
grubo mielony pieprz
ewentualnie 2 łyżki utartego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Łososia oczyść z ości, posól, skrop sokiem z cytryny i upiecz na grillu lub usmaż na patelni grillowej (nie przesusz).
- W garnku zagotuj posoloną wodę, wrzuć makaron i gotuj wg. przepisu podanego na opakowaniu.
- Orzeszki pinii zrumień na suchej patelni uważając, żeby ich nie spalić, odstaw do wystygnięcia.
- Czosnek obierz, zgnieć i posiekaj.
- Kwiaty cukinii rozdziel na połówki, wyrzuć słupki, a płatki delikatnie opłucz.
- Na patelni zagrzej oliwę z masłem, dodaj czosnek, poczekaj, aż sie zeszkli. Następnie dodaj lście bazylii, a po chwili kwiaty cukinii, duś na małym ogniu przez ok. 4-5 minut.
- Na koniec dodaj łososia podzielonego na kawałki i smaż jeszcze chwilę, tylko tyle, żeby łosoś się podgrzał.
- Przecedzony makaron wymieszaj z sosem i podaj posypany orzeszkami pinii, grubo mielonym pieprzem i ewentualnie wiórkami parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz