Składniki (2 porcje):
1/2 brokuła
1/2 kalafiora (może być też sam brokuł lub sam kalafior)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 ml mleka
125 g utartego twardego koziego sera
1 łyżka francuskiej musztardy Dijon
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
2 łyżki utartego parmezanu
- Kalafior i brokuł podziel na różyczki. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, wrzuć kalafior i blanszuj przez 3 minuty, dodaj brokuły i razem blanszuj kolejne 2 minuty, odcedź.
- W rondelku podgrzej masło, dodaj mąkę, podgrzewaj dalej mieszając, aby zasmażka nabrała jasnozłotego koloru i jednolitej konsystencji.
- Dolej mleko i mieszaj, aby nie zrobiły się grudki.
- Dodaj ser i dalej podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż ser się rozpuści, wmieszaj musztardę.
- Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
- Kalafiory i brokuły ułóż w naczyniach do zapiekania, polej sosem, posyp utartym parmezanem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekaj około 30 minut, aż ser na wierzchu się stopi i nabierze złotego koloru (można włączyć obieg).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz