środa, 30 lipca 2014

Sycylijska caponata z bakłażana i śródziemnoimorskich warzyw


Kiedy spaceruje się w upalne południe po opustoszałych o tej porze uliczkach sycylijskich miasteczek, z wielu domów słychać i czuć atmosferę zbliżającego się pranzo, czyli obiadu. Stukają talerze, szczękają sztućce, skwierczą dania na patelni, ale przede wszystkim pachnie czosnek i warzywa smażone na oliwie. Czasem też słychać jak mamma nawołuje do stołu domowników. Szczerze mówiąc, uwielbiam tak podglądać kuchenne życie włoskich rodzin i po latach wciąż czuję ten zapach, który roznosił się z okien i otwartych, często na oścież, drzwi sycylijskich domów i, tak sobie myślę, że caponata musiała też należeć do repertuaru mammy Corleone, obok pasty z sosem pomidorowym, o której tak dużo w książce.
Caponata, to kwintesencja południa Włoch - sałatka z duszonych na oliwie warzyw śródziemnomorskich, trochę przypomina francuską ratatouille, jednak ma swój całkiem odmienny charakter i swój kwaskowo-słodkawy smak. Jej prostota sprawdza się jak zawsze w przypadku większości włoskich dań. A smak? Dla mnie squisito!!!


Składniki (4 porcje):
5 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 średniej wielkości bakłażan
3 łodygi selera naciowego
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
2 gałązki rozmarynu
3 pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka kaparów
sól, pieprz, cukier i odrobina ostrej papryki


Sposób przygotowania:

  1. Bakłażan pokrój w plastry, a każdy plaster w paski, posól i odstaw na sitku, aby puścił sok, przepłucz i osącz.
  2. Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w piórka, czosnek przepuść przez praskę.
  3. Seler naciowy i paprykę pokrój na kawałki, pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.
  4. Na patelni podgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij.
  5. Dodaj bakłażan, seler i paprykę oraz rozmaryn i duś na średnim ogniu mieszając, przez około 10 minut.
  6. Dodaj pomidory i duś kolejne 5 minut (warzywa nie powinny się rozgotować, powinny pozostać jędrne).
  7. Dodaj kapary i dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i ostrą papryką.
Caponatę można wykorzystać jako dodatek do mięsa lub ryby albo zjeść jako samodzielne danie, np. w charakterze sałatki. Na ciepło lub na zimno, jak kto lubi...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz