czwartek, 30 października 2014

Kremowa zupa z dyni i batatów z nutą pomarańczową, sezamem i chipsami




Składniki (4 porcje):
ok.650g obranej dyni bez pestek
2 niezbyt duże bataty
1 cebula
1 łyżka masła
0,5 l wywaru z warzyw lub wody
sok z 1 małej pomarańczy
3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka imbiru
szczypta cynamonu
szczypta chilli
1 puszka mleka kokosowego
sól
1 łyżka czarnego sezamu (takiego, jak do sushi) lub innych ziaren

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój w kostkę, cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. Bataty obierz i z jednego z nich skrój ok. 8-12 cieniutkich plasterków (na chipsy) używając do tego obieraczki do warzyw. Plasterki batatów poukładaj na folii aluminiowej, posyp lekko solą i ułóż folię na półce piekarnika nagarzanego do 100°C z włączonym termoobiegiem. Susz chipsy do czasu aż się lekko zmarszczą i będą całkiem suche i chrupiące (ok. 30 min.). Pozostałe bataty pokrój w kostkę do zupy.
  3. W dużym garnku rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj dynię i bataty. Zamieszaj warzywa i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut. 
  4. Do warzyw dolej mleko kokosowe i gotuj dalsze 10 minut. Zupę zblenduj na aksamitny krem.
  5. Do zupy dodaj sok z pomarańczy i tyle wywaru lub wody, żeby zupa miała właściwą gęstość.
  6. Dopraw so smaku kardamonem, imbirem, cynamonem, chilli  i solą. Jeżeli  zupa ma być bardziej rozgrzewająca, dodaj więcej imbiru i chilli.
  7. Podaj zupę posypaną sezamem z chipsami z batatów.