Składniki (4 porcje):
ok.650g obranej dyni bez pestek
2 niezbyt duże bataty
1 cebula
1 łyżka masła
0,5 l wywaru z warzyw lub wody
sok z 1 małej pomarańczy
3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka imbiru
szczypta cynamonu
szczypta chilli
1 puszka mleka kokosowego
sól
1 łyżka czarnego sezamu (takiego, jak do sushi) lub innych ziaren
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój w kostkę, cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Bataty obierz i z jednego z nich skrój ok. 8-12 cieniutkich plasterków (na chipsy) używając do tego obieraczki do warzyw. Plasterki batatów poukładaj na folii aluminiowej, posyp lekko solą i ułóż folię na półce piekarnika nagarzanego do 100°C z włączonym termoobiegiem. Susz chipsy do czasu aż się lekko zmarszczą i będą całkiem suche i chrupiące (ok. 30 min.). Pozostałe bataty pokrój w kostkę do zupy.
- W dużym garnku rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj dynię i bataty. Zamieszaj warzywa i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Do warzyw dolej mleko kokosowe i gotuj dalsze 10 minut. Zupę zblenduj na aksamitny krem.
- Do zupy dodaj sok z pomarańczy i tyle wywaru lub wody, żeby zupa miała właściwą gęstość.
- Dopraw so smaku kardamonem, imbirem, cynamonem, chilli i solą. Jeżeli zupa ma być bardziej rozgrzewająca, dodaj więcej imbiru i chilli.
- Podaj zupę posypaną sezamem z chipsami z batatów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz