piątek, 21 listopada 2014

Ravioli z farszem z gęsi i z maślanymi kurkami


Te pierogi to mój patent na wykorzystanie mięsa, które pozostają po upieczeniu całej gęsi i wykrojeniu z niej piersi i nóg. Zawsze zostaje mnóstwo drobnych, kruchych kawałeczków, które nie bardzo nadają sie do podania w postaci takiej drobnicy, za to są rewelacyjne do zmielenia na farsz do pierogów. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby specjalnie upiec np. nogę z gęsi z przeznaczeniem na takie ravioli, warto, bo są pyszne.


Składniki (15 szt):
ciasto:
300g mąki,
1 jajko, 2 żółtka
2 łyżki oliwy
2-3 łyżki białego wina lub wody
1 roztrzepane jajko do zaklejania pierożków

farsz:
ok. 300g upieczonego mięsa z gęsi (może być też z kaczki), mięso powinno być bez skóry i bez chrząstek
2 gałązki rozmarynu
10 listków szałwii
1 ząbek czosnku
1 łyżka koniaku
2 łyżki utartego parmezanu
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

do podania:
250g kurek (użyłam mrożonych)
3 łyżki masła
1 gałązka rozmarynu
szczypta soli


Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż mąkę na stolnicę, dodaj do niej jajko i żółtka, oliwę i wino lub wodę, zagnieć elastyczne ciasto. Odłóż przykryte ciasto, aby "odpoczęło" (ok. godziny). 
  2. Mięso zmiel w maszynce albo bardzo drobno posiekaj, dodaj posiekane zioła i czosnek, koniak oraz parmezan, wymieszaj dokładnie i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
  3. Ciasto wałkuj partiami na bardzo cienkie płaty, wycinaj z nich kółka przy pomocy szklanki.
  4. Na połowę kółek nakładaj farsz, brzegi smaruj roztrzepanym jajkiem. Pozostałe kółka wykorzystaj do zaklejenia pierożków. Dobrze zaciśnij brzegi, aby farsz nie wypływał podczas gotowania.
  5. Na patelni podgrzej masło, dodaj kurki i igiełki rozmarynu, podsmaż grzyby uważając, żeby nie przypalić masła, na koniec lekko posól.
  6. Pierogi wrzucaj partiami do gotującej i posolonej wody i gotuj po ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Gotowe ravioli polej masłem z kurkami i od razu podawaj.