Składniki (4 porcje):
4 płaty solonych Matjasów
2 łyżki musztardy z Dijon (użyłam takiej z całymi ziarnami gorczycy, ale może być też zwykła)
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki oliwy
2 - 3 łyżki soku z cytryny
2-3 gałązki kopru
Sposób przygotowania:
- Śledzie zalać zimną wodą i odstawić do lodówki na noc, w międzyczasie zmienić wodę na świeżą co najmniej raz.
- Śledzie wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na porcje.
- W miseczce połączyć musztardę, miód, oliwę i sok z cytryny, mieszać, aż powstanie gęsta emulsja, na koniec dodać 1 łyżeczkę posiekanego kopru.
- Śledzie podać polane sosem i udekorowane gałązką koperku. Można je "zapakować" do słoika układając warstwami, a każdą warstwę polewając sosem. W lodówce można je przechowywać kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz