Składniki (3 porcje):
1 opakowanie (100g) łososia wędzonego (użyłam łososia z Alaski o bardzo intensywnym kolorze)
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka japońskiego chrzanu wasabi z tubki (lub 1/2 łyżeczki w proszku)
1 łyżeczka utartego imbiru
1 łyżka świeżego ogórka pokrojonego w drobną kostkę
1 łyżeczka posiekanej kolendry lub koperku
1 łyżka oleju sezamowego lub oleju z chilli (ta wersja będzie nieco ostrzejsza)
1 łyżka ziaren sezamu
Sposób przygotowania:
- Plastry łososia drobno posiekaj, przełóż do miski.
- Ziarna sezamu upraż na suchej patelni na złoty kolor, odstaw do wystygnięcia.
- Do posiekanego łososia dodaj sok z cytryny, wasabi, imbir, ogórek i kolendrę (jeśli używamy wasabi w proszku, należy wcześniej połączyć je z sokiem z cytryny).
- Wymieszaj składniki, dodaj olej i połowę sezamu, jeszcze raz wymieszaj.
- Tatar podziel na 3 równe porcje i podaj udekorowany gałązką kolendry lub koperku i posypany pozostałym sezamem. Ja wykorzystałam do podania muszle po ostrygach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz