poniedziałek, 1 grudnia 2014

Aksamitny sernik z wiśniami i bezą


Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):
kruchy spód:
250g mąki
1/2 kostki masła
1/2 filiżanki cukru
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany

masa serowa:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 kg twarogu w wiaderku (użyłam twaróg Jana)
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki masła
1 opakowanie mrożonych wiśni bez pestek

beza:
4 białka
3/4 szklanki cukru (w tym 2-3 łyżki brązowego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej



Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie wyłóż na sitko i odstaw do rozmrożenia i całkowitego odsączenia.
  2. Z mąki, masła, cukru, żółtka i śmietany szybko zagnieć kruche ciasto i wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby się schłodziło. Białko pozostaw na razie na boku.
  3. Po wyjęciu z lodówki, odkrój kawałek ciasta wielkości małej pomarańczy, resztę rozwałkuj na wielkość tortownicy i wyłóż nim tortownicę posmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułką tartą. Podziurkuj widelcem i posmaruj rozmąconym białkiem (tym odłożonym wcześniej na bok). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C na 15 minut i podpiecz (powinno nabrać lekko złotego koloru).
  4. Przygotuj masę serową. W robocie kuchennym utrzyj jajka z cukrem, dodawaj stopniowo twaróg, na koniec dodaj budyń, proszek do pieczenia i roztopione masło, wymieszaj dokładnie na wolnych obrotach.
  5. W drugim naczyniu ubij na sztywno 4 białka, stopniowo dodawaj cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijaj, aż grudki cukru nie będą już wyczuwalne.
  6. Na podpieczony spód wyłóż masę serową, na niej rozłóż wiśnie, te z kolei przykryj ubitymi białkami, wyrównaj powierzchnię. Na białkach rozrzuć małe kawałeczki odłożonego wcześniej na bok ciasta.
  7. Sernik wstaw do gorącego pieca i piecz w temperaturze 180 ° C przez 1 godzinę.
Uwaga: Przed pokrojeniem sernik trzeba dobrze schłodzić, ale nie można go nakrywać, ani wstawiać do lodówki, bo beza klapnie, lepiej po prostu wynieść go w jakieś chłodniejsze, niż kuchnia miejsce.