środa, 17 grudnia 2014

Cytrynowe florentynki z bakaliami


Składniki (35-40 szt):
ciasto:
175g masła
1 żółtko
125 g cukru pudru
350g mąki
cukier waniliowy
otarta skórka z 1 cytryny
kilka kropli olejku cytrynowego

polewa:
25 g masła
125 g kremówki
50 g miodu
40g cukru pudru
200g mieszanych bakalii (wykorzystałam żurawinę, orzechy włoskie, płatki migdałowe i ziarna sezamu, mniej więcej w równych ilościach)

Sposób przygotowania:
  1. Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto, owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
  2. Po wyjęciu z lodówki odczekaj, aż ciasto zmięknie, następnie rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm i wycinaj małe kółka o średnicy ok. 3-4 cm. Układaj kółka na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
  3. Przygotuj polewę. W rondelku zagrzej 25 g masła, dodaj kremówkę, miód i 40 g cukru pudru, zagotuj mieszając.
  4. Do rondelka dodaj bakalie i mieszając gotuj dalej, jeszcze przez 2-3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia, od czasu do czasu zamieszaj (nie musi całkowicie wystygnąć).
  5. Na ciasteczka nakładaj łyżeczką porcje polewy z bakaliami. Gotową blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C na 8-10 minut. Po wyjęciu z pieca odczekaj, aż ciasteczka wystygną, a masa z bakaliami zesztywnieje. 
Zmodyfikowany przepis z dodatku Pyszne Święta (Twój Styl)