czwartek, 22 stycznia 2015

Makaron z tuńczykiem, kaparami i cytryną





Składniki (2 porcje):

makaron - ilość na 2 porcje (użyłam makaronu orecchiette, w dosłownym tłumaczeniu - małe uszy, wyglądają, jak ulepione ręcznie i mają zagłębienia odpowiednie do przechwytywania sosu)
1 łyżka oliwy
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w oliwie też może być)
2 łyżki cytryny
1 łyżka kaparów
180-200 ml słodkiej śmietany
garść posiekanej zielonej pietruszki
pieprz cytrynowy


Sposób przygotowania:
  1. Na gotującą, posoloną wodę wrzuć makaron i gotuj wg. czasu podanego na opakowaniu.
  2. Gdy makaron się gotuje, przygotuj sos. W rondelku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż się zeszklą.
  3. Do rondelka dodaj osączonego i rozdrobnionego na kawałki (ale nie na miazgę) tuńczyka, podsmaż mieszając, dodaj kapary, sok z cytryny, a na koniec śmietanę, wszystko razem wymieszaj i podgrzej (nie gotuj).
  4. Makaron przecedź, przełóż do miski i wymieszaj z sosem i z pietruszką. Podaj natychmiast posypany cytrynowym pieprzem.