środa, 4 lutego 2015

Omlet z łososiem, sosem bazyliowym i czerwonym pieprzem, czyli słoneczne śniadanie na zimowy, weekendowy poranek


Weekend zasługuje na szczególne potraktowanie. Po całym tygodniu bieganiny, obowiązków i pośpiechu, byle jakich śniadań, często konsumowanych na stojąco, wreszcie zafundujmy sobie małe spowolnienie w postaci pysznego śniadania, które można celebrować trochę dłużej i bez stresu, popijając kremowym cappuccino lub świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. A jeśli do tego potrawa na talerzu ma tak słoneczne kolory, jak ten omlet, na szarzyznę za oknem spojrzymy zupełnie innym okiem, może nawet wyda nam się, jakby, trochę mniej szara...


Składniki (1 porcja):
2-3 jajka
odrobina soli
szczypta mielonego pieprzu
1 łyżeczka masła
50g wędzonego łososia w plastrach
kilka listków rukoli
czerwony pieprz

sos bazyliowy:
1 czubata łyżka serka śmietankowego (typu Filadelfia)
1 czubata łyżka greckiego jogurtu
ok. 15 listków bazylii
szczypta soli


Sposób przygotowania:
  1. Jajka wybij do miski i roztrzep, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  2. Masło podgrzej na średniej patelni, dopilnuj, aby pokryło całą jej powierzchnię. 
  3. Na patelnię wylej roztrzepane jajka i smaż na małym ogniu do czasu, aż cała masa jajeczna się zetnie, od czasu do czasu podważaj brzegi omleta. Mały ogień jest bardzo ważny, dzięki niemu omlet będzie delikatny i puszysty.
  4. Wymieszaj składniki sosu i zmiksuj blenderem (jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać 1-2 łyżki śmietany lub mleka).
  5. Gotowy omlet przełóż na talerz, złóż na pół i ułóż na nim plastry łososia, polej sosem bazyliowym i udekoruj rukolą i czerwonym pieprzem. Podaj do stołu i celebruj!