piątek, 6 lutego 2015

Hinduski kurczak w maśle, czyli butter chicken

"With enough butter, anything is good" mawiała Julia Child i nie sposób nie przyznać jej racji, bo, jak mówi, z kolei, pewna moja znajoma, "masło robi każdy smak do przodu". Bardzo mi przypadły do gustu oba te teksty i myślę nawet, że ten drugi można uznać za swobodny przekład tego pierwszego.
Masło zajmuje ważne miejsce w mojej kuchni i żadne ciasto, ani żaden sos nie mogą się bez niego obejść. Z tego właśnie powodu na propozycję współpracy z irlandzką marką Kerrygold  zareagowałam z entuzjazmem i natychmiast zakupiłam wszystkie warianty masła do przetestowania. I? Wow! Prawdziwe masło z masła, pachnące, o pięknym złotawym kolorze, delikatne w smaku, a po wyjęciu z lodówki natychmiast można nim posmarować kanapkę bez użycia siekiery.
Nie wiem, z czym Wam się kojarzy Irlandia, ale mnie z intensywnie zielonymi łąkami i ciągłymi opadami mżawki, deszczu, czegokolwiek. Jednak, jak wyjaśnia właściciel marki Kerrygold, to właśnie ten wciąż padający deszcz w połączeniu z łagodnym klimatem przyczynia się do niespotykanej gdzie indziej intensywnej zieleni łąk i pastwisk przez większość roku. A krowy? Nie tylko, że są hodowane na małych rodzinnych farmach, to jeszcze przebywają na zielonych pastwiskach przez ponad 300 dni w roku (to jeden z najlepszych wyników na świecie)! Jak śmiałyby w tych okolicznościach przyrody dawać mleko, z którego nie powstałoby maślane arcydzieło?
Tak więc, w najbliższym czasie pojawi się na moim blogu trochę przepisów wykorzystujących masło (ale też i sery) Kerrygold. Będą to potrawy, w których masło jest czymś więcej, niż składnikiem, jest elementem decydującym o smaku potrawy. Ponieważ jedno masło nie jest równe drugiemu, w takich potrawach, wbrew pozorom,  ma znaczenie, jakiego masła użyjemy.


Butter chicken, to popularna w Indiach potrawa z kurczaka, która w pysznym, aksamitnym, maślanym sosie łączy aromaty i smaki wielu przypraw, w tym kurkumy, która dodatkowo nadaje potrawie niezwykły kolor.  Można ją podawać z ryżem albo z hinduskim chlebkiem, ja zrobiłam chrupiące placki czapati, które pomagają nabierać sos, co dla Hindusów ma znaczenie, gdyż nie używają oni widelców. Zapraszam.


Składniki (4 porcje):
600-700g filetów z kurczaka pokrojonych jak na gulasz

marynata do kurczaka:
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
3 cm utartego świeżego imbiru
sok z 1 cytryny
1 łyżka posiekanych liści kolendry
1 łyżka przyprawy garam masala (jest w Piotrze i Pawle lub w sklepach Kuchnie Świata)
2 łyżki oleju + odrobina do wysmarowania blachy

sos:
125g masła Kerrygold
2 cebule obrane i pokrojone w piórka
1 strączek czerwonego chilli oczyszczony z pestek i drobno pokrojony
1-1,5 łyżki mielonej kurkumy
1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżka przyprawy garam masala
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 filiżanka pomidorowej passaty
250 ml słodkiej śmietany
1 łyżka posiekanych liści kolendry
1 łyżka posiekanych liści mięty


Sposób przygotowania:
  1. W misce połącz składniki marynaty i dodaj do niej kurczaka. Wymieszaj, aby marynata pokryła wszystkie kawałki mięsa. Miskę przykryj i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny albo nawet na noc.
  2. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Połowę kurczaka przełóż na lekko natłuszczoną brytfannę tak, aby kawałki mięsa się nie dotykały i podpiecz je w piekarniku przez około 15 minut (można włączyć funkcję grill lub termoobieg). Podpieczone kawałki mięsa przełóż do miski (sos, jaki wytworzy się w brytfannie wylej) i zrób to samo z pozostałą ilością mięsa.
  3. Sklaruj masło. Rozpuść je w rondelku nie rumieniąc, a gdy na powierzchni pojawi się biała pianka (kazeina), zdejmij ją łyżką i przelej masło do garnka zatrzymując osady z dna w rondelku przy pomocy łyżki. Klarowanie jest ważne, aby masło podczas przygotowywania sosu nie zrumieniło się i nie przypaliło. Dodatkowo, posmak sklarowanego masła podkreśli smak potrawy.
  4. Do garnka ze sklarowanym masłem dodaj cebulę oraz chilli  i smaż na niewielkim ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli.
  5. Dodaj wszystkie przyprawy i smaż przez 2 minuty mieszając. Na tym etapie przyprawy w połączeniu z klarowanym masłem wytworzą niewiarygodny aromat.
  6. Dodaj przecier pomidorowy i passatę oraz śmietanę i zagotuj mieszając.
  7. Do sosu wrzuć kurczaka oraz miętę i kolendrę, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut, aby sos zgęstniał, na koniec, jeśli trzeba, dopraw sos odrobiną soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz