środa, 24 czerwca 2015

Chłodnik z kolorowych pomidorów metodą prawie sous vide




O metodzie sous vide zapewne wiele osób słyszało. W uproszczeniu jest to gotowanie potraw w niskich temperaturach po uprzednim zapakowaniu ich w próżniowe woreczki. Dzięki tej metodzie produkty po ugotowaniu są delikatne w smaku i bardzo aromatyczne. Aby przygotować jakiekolwiek danie tą metodą trzeba mieć sprzęt do pakowania próżniowego oraz elektryczną "balię", która utrzymuje stałą temperaturę wody podczas całego procesu gotowania. I ten właśnie fakt dyskwalifikuje tę metodę z użytku domowego, bo przecież w każdej kuchni i bez tego jest już wystarczjąco wiele sprzętów. Ostatnio jednak na stronie Chef Steps znalazłam pomysł jak zrobić krem pomidorowy metodą podobną do sous vide, zrobiłam i oto efekt. Ja wiem, że "prawie" robi wielką różnicę, ale tym razem jest to takie malutkie "prawie", że prawie go nie ma. Spróbujcie sami!

Składniki (ok. 5-6 porcji):
1,5 kg kolorowych pomidorów (żółtych, pomarańczowych, czerwonych)
2 ząbki czosnku
2 szalotki
10-12 dużych liści bazylii
sól, drobno mielony pieprz

oliwa do dekoracji:
5  łyżek oliwy z oliwek
listki z 4-5 gałązek bazylii

 

Sposób przygotowania:
  1. Pomidory opłucz, osusz i pokrój na połówki.
  2. Pokrojone pomidory umieść w dwóch woreczkach foliowych ze struną. Dodaj po 1 ząbku czosnku i po 1 szalotce oraz po połowie liści bazylii. Z torebek wyciśnij tyle powietrza, ile będziesz w stanie i zapnij je na strunę.
  3. W dużym garnku wstaw wodę nalaną do ok. połowy wysokości. 
  4. Jeśli dysponujesz termometrem kuchennym, kiedy woda osiągnie 80°C włóż torebki z pomidorami i trzymaj je w tej temperaturze przez 10 min.
  5. Jeśli nie masz termometru, zagotuj wodę, zgaś ogień, włóż do gorącej wody woreczki, przykryj pokrywką i trzymaj tak ok. 15 minut. Pomidory powinny zmięknąć, ale nie ugotować się.
  6. Lekko przestudzone pomidory zblenduj na pure, a następnie przetrzyj przez sitko, aby zgubić pestki. Gotowy krem dopraw solą i pieprzem i wstaw do lodówki, żeby się schłodził.
  7. Kiedy krem się chłodzi, przygotuj oliwę bazyliową. Listki bazylii wrzuć na gotującą wodę na kilkanaście sekund. Wyjmij je łyżką cedzakową i włóż do wody z lodem. Po chwili wyjmij, osusz i w moździerzu rozetrzyj na pastę. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj, można dodać szczyptę soli.
  8. Zupę podaj na zimno udekorowaną kroplami bazyliowej oliwy.