niedziela, 28 czerwca 2015

Tiramisu limoncello z maślanym lemon curd


Do przygotowania tej orzeźwiającej wersji tiramisu będziemy potrzebowali limoncello oraz tzw. lemon curd. Limoncello, to włoski likier cytrynowy przygotowywany na bazie dojrzałych cytryn, cukru i spirytusu, pod wpływem którego cytryny oddają swój intensywnie żółty kolor do tego stopnia, że pod koniec procesu maceracji ich skórki stają się całkowicie białe, za to limoncello staje się intensywnie żółte i aromatyczne. Limoncello pochodzi z regionu Campania i uważa się, że najlepsza odmiana cytryn, której można użyć do produkcji tego likieru, to te, pochodzące z Sorrento. Lemon curd, to z kolei wynalazek brytyjski, to rodzaj jajeczno -  maślanego kremu cytrynowego używanego jako smarowidło do ciasteczek lub bułeczek scones a także jako składnik deserów.

Składniki:
1 duże opakowanie biszkoptów w kształcie paluszków
500g sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
150 ml śmietany kremówki
1 porcja lemon curd (przepis poniżej), można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce
100 ml likieru  limoncello,
75 ml wody,
2-3 łyżki cukru,
sok z 1 cytryny
½ opakowania migdałów w płatkach uprażonych na złoto na suchej patelni

lemon curd:
3 jajka
2 żółtka
165g cukru
skórka otarta z jednej cytryny
sok z 3 cytryn
125 g masła (użyłam masła Kerrygold)



Sposób przygotowania:

Lemon curd:
  1. Jajka, żółtka i cukier umieść w misce robota kuchennego i ubijaj przez 3-5 minut do połączenia składników.
  2. Do jajek dodaj skórkę i sok z cytryny.
  3. Miskę z masą jajeczną postaw na garnku z gotującą wodą, podgrzewaj cały czas mieszając (10-15 min) aż masa zgęstnieje (uwaga: nie przesadź, bo się zrobi jajecznica na słodko!)
  4. Nadal mieszając dodawaj po kawałku masło, mieszaj, aż masło się rozpuści, a masa będzie aksamitna. Lemon curd gotowy ! Teraz trzeba poczekać aż przestygnie.
Krem:
  1. Połącz serek mascarpone z cukrem pudrem. 
  2. W osobnej misce ubij na sztywno kremówkę, a następnie dodaj ją do serka i delikatnie wymieszaj. 
  3. Do masy serowo-śmietankowej dodaj  3/4 przestudzonego lemon curd, wymieszaj. Krem gotowy !
Wykończenie:
  1. Połącz likier limoncello, wodę, cukier i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. 
  2. Prostokątną formę wyłóż biszkoptami, nasącz je syropem z limoncello (zużyj połowę). 
  3. Na biszkopty wyłóż krem i rozprowadź go równą warstwą. 
  4. Na kremie ułóż kolejną warstwę biszkoptów i nasącz je pozostałym syropem limoncello. 
  5. Na wierzchniej warstwie biszkoptów rozsmaruj  pozostały lemon curd. 
  6. Posyp wierzch prażonymi migdałami. 
  7. Całość wstaw na kilka godzin do lodówki (im lepiej schłodzone, tym łatwiej pokroić).
Do podania tiramisu wykorzystałam posypkę przygotowaną z mięty, skórki cytrynowej i cukru (1 łyżkę posiekanej świeżej mięty, 1 łyżkę skórki otartej z cytryny i 1 łyżeczkę cukru rozetrzyj razem w moździerzu, gotową posypkę przełóż na papier i poczekaj, aż przeschnie). Dodatkową dekorację stanowią owoce miechunki. Smacznego!

1 komentarz:

  1. W jakiej ja nieświadomości kulinarnej żyję: do dziś myślałam, że jak tiramisu to tylko z amaretto i w kawowym nastroju, a tu orzeźwiająco i cytrynowo się zapowiada ! Super ! Nie nadążam :-)
    ola

    OdpowiedzUsuń