Do przygotowania tej orzeźwiającej wersji tiramisu będziemy potrzebowali limoncello oraz tzw. lemon curd. Limoncello, to włoski likier cytrynowy przygotowywany na bazie dojrzałych cytryn, cukru i spirytusu, pod wpływem którego cytryny oddają swój intensywnie żółty kolor do tego stopnia, że pod koniec procesu maceracji ich skórki stają się całkowicie białe, za to limoncello staje się intensywnie żółte i aromatyczne. Limoncello pochodzi z regionu Campania i uważa się, że najlepsza odmiana cytryn, której można użyć do produkcji tego likieru, to te, pochodzące z Sorrento. Lemon curd, to z kolei wynalazek brytyjski, to rodzaj jajeczno - maślanego kremu cytrynowego używanego jako smarowidło do ciasteczek lub bułeczek scones a także jako składnik deserów.
Składniki:
1 duże opakowanie biszkoptów w kształcie paluszków
500g sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
150 ml śmietany kremówki
1 porcja lemon curd (przepis poniżej), można przygotować dzień wcześniej i
przechować w lodówce
100 ml likieru limoncello,
75 ml wody,
2-3 łyżki cukru,
sok z 1 cytryny
½ opakowania migdałów w płatkach uprażonych na złoto na suchej patelni
lemon curd:
3 jajka
2 żółtka
165g cukru
skórka otarta z jednej cytryny
sok z 3 cytryn
125 g masła (użyłam masła Kerrygold)
Sposób przygotowania:
Lemon curd:
- Jajka, żółtka i cukier umieść w misce robota kuchennego i ubijaj przez 3-5 minut do połączenia składników.
- Do jajek dodaj skórkę i sok z cytryny.
- Miskę z masą jajeczną postaw na garnku z gotującą wodą, podgrzewaj cały czas mieszając (10-15 min) aż masa zgęstnieje (uwaga: nie przesadź, bo się zrobi jajecznica na słodko!)
- Nadal mieszając dodawaj po kawałku masło, mieszaj, aż masło się rozpuści, a masa będzie aksamitna. Lemon curd gotowy ! Teraz trzeba poczekać aż przestygnie.
Krem:
- Połącz serek mascarpone z cukrem pudrem.
- W osobnej misce ubij na sztywno kremówkę, a następnie dodaj ją do serka i delikatnie wymieszaj.
- Do masy serowo-śmietankowej dodaj 3/4 przestudzonego lemon curd, wymieszaj. Krem gotowy !
Wykończenie:
- Połącz likier limoncello, wodę, cukier i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj.
- Prostokątną formę wyłóż biszkoptami, nasącz je syropem z limoncello (zużyj połowę).
- Na biszkopty wyłóż krem i rozprowadź go równą warstwą.
- Na kremie ułóż kolejną warstwę biszkoptów i nasącz je pozostałym syropem limoncello.
- Na wierzchniej warstwie biszkoptów rozsmaruj pozostały lemon curd.
- Posyp wierzch prażonymi migdałami.
- Całość wstaw na kilka godzin do lodówki (im lepiej schłodzone, tym łatwiej pokroić).
Do podania tiramisu wykorzystałam posypkę przygotowaną z mięty, skórki
cytrynowej i cukru (1 łyżkę posiekanej świeżej mięty, 1 łyżkę skórki otartej z
cytryny i 1 łyżeczkę cukru rozetrzyj razem w moździerzu, gotową posypkę przełóż
na papier i poczekaj, aż przeschnie). Dodatkową dekorację stanowią owoce miechunki. Smacznego!
W jakiej ja nieświadomości kulinarnej żyję: do dziś myślałam, że jak tiramisu to tylko z amaretto i w kawowym nastroju, a tu orzeźwiająco i cytrynowo się zapowiada ! Super ! Nie nadążam :-)
OdpowiedzUsuńola