środa, 24 czerwca 2015

Szparagi w szynce parmeńskiej z mozarellą i suszonymi pomidorami oraz bazyliowym sosem




Składniki (2 porcje):
4 dorodne zielone szparagi
4 kawałki suszonych pomidorów
4 plasterki mozarelli
4 duże plastry szynki wędzonej (parmeńskie, serrano lub szwarcwaldzkiej)

sos:
2 żółtka
4 łyżki białego wytrawnego wina
2 łyżki miękkiego masła
kilka kropel cytryny
drobno posiekane listki bazylii z 2-3 gałązek
sól, pieprz mielony


Sposób przygotowania:
  1. Szparagi obierz i zblanszuj w gotującej, posolonej wodzie przez 2 minuty (po wyjęciu z wody dobrze jest włożyć szparagi do zimnej wody, w której pływają kostki lodu, wówczas szparagi zachowają piękny zielony kolor).
  2. Mozarellę i kawałki suszonych pomidorów pokrój na cienkie paski.
  3. Szparagi owiń ciasno plastrami szynki wkładając do środka paseczki sera i suszonych pomidorów i umieszczając je na całej długości szparagów.
  4. Szparagi w szynce umieść w żaroodpornej formie wysmarowanej cienko olejem ze słoiczka z pomidorami. Tym samym olejem posmaruj też każdą porcję. 
  5. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 10-12 minut lub do czasu, aż szynka lekko się zrumieni.
  6. W czasie, gdy szparagi się zapiekają, przygotuj sos. Miseczkę (najlepiej metalową) umieść na rondelku z gotującą się wodą. Umieść w niej żółtka i rozbełtaj je dokładnie. Podgrzewaj delikatnie cały czas mieszając. Gdy żółtka nieco zgęstnieją, dodaj wino i dalej podgrzewaj mieszając. Gdy sos ponownie zgęstnieje, dodaj bazylię i masło, zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia masła i zdejmij z ognia. Dopraw cytryną, solą i pieprzem.
  7. Gotowe szparagi podaj na ciepło i polej sosem bazyliowym.