czwartek, 16 lipca 2015

Krem z młodej marchewki i mango z syropem z kwiatów czarnego bzu i mascarpone


Lubię potrawy, które mają intensywne, nasycone barwy. Nie tylko cieszą oko, ale też są apetyczne i, na ogół, pyszne. Takie piękne kolory można uzyskać używając świeżych, młodych warzyw, kiedy nie są jeszcze zmęczone przechowywaniem i wtedy, kiedy taka marchewka, czy burak są "at its best", czyli w swoim najlepszym okresie. Tak jest też z dzisiejszym kremem marchewkowym. Kiedy, jak nie teraz marchewka będzie miała ładniejszy kolor i lepszy smak? Nigdy! Zwracam też uwagę na nieoczywisty smak tego kremu, który jest efektem połączenia marchewki z mango i syropem z kwiatów czarnego bzu. Nie ma co pisać, trzeba spróbować!
Składniki (ok. 6 porcji):
2 pęczki młodej marchewki
2 łyżki masła
ok. 0,5 l rosołu warzywnego
1/2 dużego owocu mango (lub 1 mniejszy cały)
5 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu (jeśli nie mamy domowego, można go kupić m.in. w sklepach Auchan oraz w Ikei)
ok. 125 g serka mascarpone
odrobina mielonego chilli
sól


 Sposób przygotowania:
  1. Marchewki obierz i pokrój w plasterki zostawiając jedną niepokrojoną do dekoracji.
  2. W dużym garnku podgrzej masło, dodaj pokrojoną marchewkę i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu zamieszaj.
  3. Kiedy marchewka się dusi, przygotuj dekorację. Pozostawioną marchewkę pokrój w cienkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw. Cienkie paski umieść w miseczce, zalej wrzątkiem i pozostaw do ostygnięcia. Przecedź i połącz z 1 łyżką syropu z kwiatów czarnego bzu.
  4. Marchewkę w garnku zalej połową rosołu i dodaj obrane i pokrojone na kawałki mango. Gotuj jeszcze kilka minut, aż marchewka będzie zupełnie miękka.
  5. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj jeszcze tyle rosołu, aby zupa miała właściwą gęstość.
  6. Krem dopraw solą i mielonym chilli, dodaj pozostały syrop z kwiatów czarnego bzu, a na koniec wmieszaj serek mascarpone.
  7. Krem podaj udekorowany paskami marchewki marynowanymi w syropie z kwiatów czarnego bzu. 

Powyższy pomysł inspirowany jest przepisem Agaty Wojdy (magazyn Kuchnia 06/2014).