Składniki (ok. 6 porcji):
2 pęczki młodej marchewki
2 łyżki masła
ok. 0,5 l rosołu warzywnego
1/2 dużego owocu mango (lub 1 mniejszy cały)
5 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu (jeśli nie mamy domowego, można go kupić m.in. w sklepach Auchan oraz w Ikei)
ok. 125 g serka mascarpone
odrobina mielonego chilli
sól
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz i pokrój w plasterki zostawiając jedną niepokrojoną do dekoracji.
- W dużym garnku podgrzej masło, dodaj pokrojoną marchewkę i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu zamieszaj.
- Kiedy marchewka się dusi, przygotuj dekorację. Pozostawioną marchewkę pokrój w cienkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw. Cienkie paski umieść w miseczce, zalej wrzątkiem i pozostaw do ostygnięcia. Przecedź i połącz z 1 łyżką syropu z kwiatów czarnego bzu.
- Marchewkę w garnku zalej połową rosołu i dodaj obrane i pokrojone na kawałki mango. Gotuj jeszcze kilka minut, aż marchewka będzie zupełnie miękka.
- Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj jeszcze tyle rosołu, aby zupa miała właściwą gęstość.
- Krem dopraw solą i mielonym chilli, dodaj pozostały syrop z kwiatów czarnego bzu, a na koniec wmieszaj serek mascarpone.
- Krem podaj udekorowany paskami marchewki marynowanymi w syropie z kwiatów czarnego bzu.
Powyższy pomysł inspirowany jest przepisem Agaty Wojdy (magazyn Kuchnia 06/2014).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz