sobota, 24 października 2015

Tartaletki z ricottą,miodem i jesiennymi owocami



Z podanego poniżej przepisu można przygotować tartę w dużej formie do tart lub w tortownicy, ale moim zdaniem małe jednoosobowe tartaletki wyglądają jeszcze bardziej apetycznie, jeśli więc mamy odpowiednie foremki, to zachęcam do takiej wersji.
Składniki (ok. 8 tartaletek lub tortownica o średnicy ok. 23-25 cm):
ciasto:
175g mąki pszennej
100g zimnego masła (użyłam masła Kerrygold)
1 żółtko
1 łyżeczka cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
masło i bułka tarta do przygotowania foremek

nadzienie:
600g serka ricotta
120g cukru
2 łyżki miodu
170g śmietany kremówki
35g mąki
4 jajka lekko roztrzepane
skórka starta z 1 cytryny i 1 pomarańczy

do podania:
owoce sezonowe (ja dałam figi i pestki granatu, ale mogą być też maliny, jeżyny, czy truskawki)



Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru szybko zagnieć ciasto dodając w połowie zagniatania tyle wody, ile trzeba, żeby składniki połączyły się na gładką masę. Ciasto owiń folią i dobrze schłodź w lodówce (minimum 1 godzina).   
  2. Schłodzone ciasto podziel na części i wyłóż nim foremki do tartaletek wcześniej posmarowane masłem i wysypane bułką tartą. Foremki z ciastem podpiekaj przez 10-13 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C (dobrze jest wysypać na dno tartaletek suchy groch, żeby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).   
  3. Foremki wyjmij z piekarnika, usuń groch i ponownie wstaw do pieca na 4-5 minut aby ciasto nabrało bladozłotego koloru.   
  4. W czasie, kiedy spód się podpieka przygotuj nadzienie. Serek umieść w misce robota kuchennego i miksuj na wolnych obrotach dodając kolejno: cukier, miód, kremówkę, mąkę, jajka i skórkę z cytrusów.   
  5. Foremki z podpieczonym spodem wyjmij z piekarnika (nic nie szkodzi, jeśli przestygną) i wypełnij nadzieniem serowym, wstaw je ponownie do gorącego pieca na 30-35 minut (jeśli pieczemy w tortownicy trzeba wydłużyć czas do 50-60 min.). Podczas pieczenia nadzienie może mocno wyrosnąć, a nawet popękać, a po wyjęciu z pieca nieco opadnie.   
  6. Po wyjęciu z pieca tartaletki odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij je z foremek, udekoruj owocami i lekko oprósz cukrem pudrem.