Składniki (4-6 porcji):
1 łyżka masła
2 szalotki obrane i posiekane
1 kg dyni
1 duże kwaskowe jabłko
0,33 l cydru
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
sól
do podania:
posiekana natka pietruszki
płatki chilli
chipsy jabłkowe
Sposób przygotowania:
- Dynię i jabłko obierz ze skóry, oczyść z pestek i pokrój na kawałki.
- W dużym garnku podgrzej masło, dodaj szalotkę, podsmaż, aż się zeszkli, dodaj dynię i jabłko, zamieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj cydr i gotuj razem jeszcze 5 minut.
- Zupę zmiksuj blenderem na krem, dopraw przyprawami i solą.
- Podaj krem posypany natką pietruszki i płatkami chilli i udekorowany chipsami jabłkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz