Składniki (5 porcji):
5 cukinii okrągłych lub
podłużnych
2 łyżki oleju
450g filetów z kurczaka
pokrojonych na małe kawałki
250g pora (białe części)
pokrojonego w krążki
300g grzybów oczyszczonych i
pokrojonych (ja wykorzystałam kurki, ale mogą być pieczarki, możemy też
przyrządzić to samo danie bez grzybów)
1 – 2 papryczki chilli
posiekane
150g sera cheddar (użyłam
sera mature cheddar marki Kerrygold)
spora garść świeżego,
posiekanego oregano (lub czubata łyżka suszonego oregano)
sól i pieprz mielony
2 żółtka
Sposób przygotowania:
- Z okrągłych cukinii zetnij górę, podłużne przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką usuń miąższ zostawiając jego cienką warstwę przy samej skórce, miąższ odłóż na bok.
- W głębokiej patelni podgrzej olej i podsmaż na nim kawałki kurczaka. Dodaj por, miąższ cukinii i chilli, duś bez przykrycia przez około 20 - 30 minut, pod koniec dodaj grzyby.
- Gdy wszystkie składniki są miękkie, odsącz z patelni płyn, który nie zdążył odparować. Pozostałe mięso z warzywami i grzybami zmiel, zblenduj lub posiekaj i przełóż do miski.
- Do masy dodaj ¾ ilości sera, oregano i żółtka, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Masą wypełnij wydrążone cukinie, z wierzchu posyp obficie pozostałym serem. Cukinie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj przez około 30-40 minut, aż ser się zrumieni, a skorupka z cukinii będzie miękka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz