niedziela, 20 marca 2016

Wielkanocne tartaletki z porem, kurkami, serem cheddar i jajkiem



Składniki (2 porcje):
gotowe ciasto francuskie – płat o wymiarach ok. 25 na 25 cm
1 rozmącone jajko
1 łyżka masła
150g świeżych lub mrożonych kurek
1 gruby por (biały kawałek o długości ok. 20 cm) pokrojony w talarki
2 łyżki słodkiej śmietany
50g utartego sera cheddar (użyłam sera marki Kerrygold)
sól, pieprz mielony
2 jajka
rzeżucha lub szczypiorek do dekoracji



Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj dwie foremki do zapiekania i wysmaruj je masłem.
  2. Z ciasta francuskiego wytnij koła odpowiedniej wielkości, aby przykryły dno foremek. Z pozostałego ciasta wytnij paski, którymi wyłóż brzegi foremek dociskając na łączeniu ze spodem. Ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut, aby się podpiekło na jasnozłoty kolor. 
  3. W czasie, gdy ciasto się podpieka, na maśle podsmaż kurki, dodaj por i duś razem do miękkości, na koniec dodaj śmietanę i ser i dopraw solą i pieprzem.
  4. Podpieczone tartaletki wyjmij z pieca, umieść w nich nadzienie porowe, na wierzchu uformuj małe zagłębienia, w które wbij po jednym jajku. Jajka lekko posól i posyp pieprzem.
  5. Tartaletki wstaw z powrotem do piekarnika i zapiekaj w temperaturze 150° do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne (ok. 15-20 min.).
  6. Przed podaniem udekoruj tartaletki rzeżuchą lub posiekanym szczypiorkiem. Alleluja!