1/2 kg obranej dyni
1 duża lub 2 małe marchewki
1 duża cebula
ok 4-5 cm świeżego imbiru
2 łyżki masła
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli
sól i pieprz do smaku
1 puszka mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
- Dynię, obraną marchew i cebulę pokrój w kostkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce.
- W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia, a następnie dodaj dynię i marchew oraz imbir. Zamieszaj i smaż przez chwilę, a następnie podlej odrobiną wody, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
- Zupę zestaw z ognia i zmiksuj blenderem na aksamitny krem.
- Dodaj całą puszkę mleka kokosowego. Podgrzewaj do całkowitego rozprowadzenia mleka. Gdyby zupa była zbyt gęsta, można ją rozprowadzić wodą lub rosołem .
- Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, a jeśli wolisz jeszcze bardziej pikantną, można dodać więcej chilli. Gotowe! Przed podaniem posypałam porcje zupy prażonymi ziarnami (pestki dyni, sezam itp.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz