niedziela, 13 marca 2016

Sernik z palonym masłem, syropem klonowym i marakują


Oto sernik zupełnie nietradycyjny. Miejsce twarogu zajmuje w nim kombinacja serka typu filadelfia oraz mascarpone, a miejsce cukru - syrop klonowy. No i jeszcze masło. Nie takie zwykłe, tylko palone. Efekt końcowy jest zaskakujący: aksamitna, puszysta konsystencja i delikatne, karmelowe nuty. No i co tu dużo mówić, właśnie wygrał casting na tegoroczny sernik wielkanocny, tylko skąd ja wezmę marakuję, skoro przy ostatnim zakupie wykupiłam w Biedronce wszystkie, jakie były...
Składniki:

spód:
1 szklanka pokruszonych ciasteczek owsianych lub korzennych
2 łyżki cukru trzcinowego
70g masła

masa serowa:
200g masła (użyłam masła Kerrygold, jest do tego celu najlepsze, gdyż ilość osadu, która wytrąca się w nim podczas podgrzewania jest minimalna)
½ szklanki syropu klonowego (alternatywnie  zamiast syropu można użyć odpowiednio więcej cukru)
¼ szklanki cukru trzcinowego
1 laska wanilii
500g serka typu filadelfia
250g serka mascarpone
6 jajek

do podania:
1 owoc marakui na porcję (dowolnie)
 



Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj spód. Na patelni podgrzej masło, dodaj pokruszone ciastka i cukier, podsmażaj mieszając do czasu, aż okruchy ciastek będą rumiane. Masę przełóż do tortownicy (średnica ok. 22 cm) i wyłóż nią spód mocno dociskając do dna. Tortownicę wstaw do lodówki.
  2. 200g masła umieść w rondelku i podgrzewaj, aż masło zacznie się pienić. Mieszając smaż nadal do czasu, aż masło nabierze złotawo-brązowego koloru. Odstaw do wystygnięcia.
  3. W dużej misce umieść syrop klonowy, cukier i ziarenka z 1 laski wanilii, zamieszaj. Dodaj przestudzone masło (ewentualny osad pozostaw w rondelku). 
  4. Dodaj obydwa sery i zamieszaj, aby masa stała się jednolita (można to zrobić przy pomocy robota kuchennego, ale nie jest to konieczne).
  5. Do masy serowej dodaj wstępnie roztrzepane jajka i dokładnie połącz (jajek nie ubijaj na pianę, wystarczy, że białka będą połączone z żółtkami).
  6. Masę serową wylej na spód sernika, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz 60-70 minut. Po wyłączeniu sernik zostaw w piecu jeszcze przez ok. godzinę.
  7. Podaj sernik udekorowany miąższem z marakui. Można go zastąpić np. sosem malinowym albo poprzestać na posypaniu pudrem.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz